Buddy Miller – Universal United House of Prayer

Raar eigenlijk, dat Buddy Miller zijn bekendheid vooral ontleent aan zijn jarenlange positie als sidekick van Emmylou Harris. Als solo-artiest (en samen met zijn vrouw Julie Miller) heeft hij intussen zes albums opgenomen, waarvan Universal United House of Prayer de nieuwste is. Buddy Miller stak zijn christendom nooit onder stoelen of banken, maar deze plaat zou je met een beetje goede wil een echte gospelplaat kunnen noemen, zoals ook 16 Horsepower of Woven Hand gospelplaten maken: diep doordrongen van religieuze thema’s en ook getuigenis afleggend van hun geloof. Niet dat een heiden als ik me daar ooit druk om gemaakt heeft, want het is tenslotte de muziek die het moet doen. En de songcyclus, zoals Buddy Miller dit album noemt, is een prima plaat geworden, christelijk of niet. Waar de cyclus exact om draait is me niet helemaal duidelijk, maar ik denk dat de Dylan-cover “With God On Our Side” de kern van de plaat vormt. Als het niet de lengte van deze songs is – negen minuten – dan is het wel de de titel die het duidelijk maakt, nietwaar? Mijn advies voor de heidenen onder u: niet op de teksten letten, maar je vooral concentreren op de mooie soulvolle liedjes en de geweldige zangpartijen van Buddy Miller, zijn vrouw Julie, Regina en Ann McCrary en – jawel – Emmylou Harris.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top