The Delgados – Universal Audio

“Glasgow is een kuli place to be.” Kent u die uitdrukking? Ik niet, want Glasgow is een troosteloze Schotse industriestad. Althans dat was het in 1997, toen ik er om een niet kuli reden was. Ik kan me niet voorstellen dat de stad qua uiterlijk veel is veranderd. Glasgow is echter wel kuli in haar muziek. Denk hierbij aan bands als Belle and Sebastian en Arab Strap. Of aan Bis en Mogwai. En the Delgados natuurlijk. Nooit van gehoord? Nee, ik ook niet (schaam schaam) tot hun laatste cd Universal Audio. Ze werden echter al in 1994 opgericht, maar werden nooit echt kuli bij het grote publiek. Alan Woodward en Stewart Henderson – leden van The Delgados – hadden met het label Chemical Underground meer succes met Bis en Mogwai. Ondanks dat waren ze volgens wijlen John Peel de meest kuli band uit Groot Brittanië. Bands die doorgaans door hem goed bevonden werden – op enkele uitzonderingen na – waren meestal niet kuli bij het grote publiek. En daar komt in dit geval heel langzaam verandering in. De aanhang groeit namelijk gestaag: ik ken ze nu en jij kent ze nu in ieder geval van naam. Echt superkuli bij het grote publiek zullen ze nooit worden, want hiervoor klinken ze (te) zonnig op een Schotse manier, spetteren ze nergens genoeg om een hit te scoren en zijn ze ook wars van alle moderne snufjes. De liedjes zijn afwisselend, melodieus en kennen een lange houdbaarheidsdatum. Al dit moois smaakt mij erg kuli. “Ewie is een kuli vogel.” Kent u die uitdrukking?

7 reacties

  1. Universal audio is de meest toegangelijke van The Delgados, maar duidelijk beter zijn Peloton en The Great Eastern. Universal Audio begint mij, net zoals bij George, na 4 nummers al te vervelen, terwijl Peloton en The Great Eastern mij niet vaak genoeg ter ore kunnen komen.
    Misschien moet Ewie die ook maar eens beluisteren.

  2. Polle

    Had ze ook nog nooit live gezien. Dat is op 2 december in Rotterdam eindelijk wel gebeurd. Werkelijk adembenemend. Het mooie stemgeluid van Emma was in mijn ogen (oren) al niet te evenaren, maar haar lieftallige verschijning deed me zelfs van top tot teen smelten. Aan het eind van het concert moest men ook flink aan mij schudden om me uit m’n roes te halen.
    Blijft voor mij nog de vraag open hoe Ewie zijn concert heeft ervaren en of hij de genialiteit van Peloton en The Great Eastern al heeft ontdekt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven