Izabo – The Fun Makers

Het aantal Israëlische artiesten dat ik ken is in een jaar tijd fors gestegen. De eerste die ik leerde kennen was Aviv Geffen met dank aan Steven Wilson. De tweede was Hadag Nachash met dank aan een tijdelijk in Israël bivakkerend vriendje van één van de schrijvertjes hier. De derde is Izabo, met dank aan Eurosonic. Want als Israël mee mag doen aan het EK Voetbal – nou ja, in ieder geval de kwalificatierondes – en het Eurovisiesongfestival – en ze winnen ook nog! – waarom zouden ze dan niet mee kunnen doen aan Eurosonic? En dat doen ze dus ook. Met Izabo als afvaardiging spelen ze gelijk een sterke troef uit. Deze Israëliërs weten op hun debuutalbum The Fun Makers een interessante balans te vinden tussen westerse en oosterse invloeden. De oosterse invloeden zijn al opzwepend, maar als daar in sommige nummers nog eens een funky baspartij overheen komt – diep groovend zoals Bootsy Collins dat zo lekker deed in “Groove is in The Heart” van Dee-Lite – dan werkt dit dubbelop. Voeg daarbij het opmerkelijke gitaarspel van zanger-gitarist Ran Shem Tov en je weet nog niet half waar je aan toe bent. De stem van Ran Shem Tov is misschien wat minder, maar door het typische accentje van Tov toch wel weer grappig. Overigens blijft het niet bij groovy bassen en oosterse muziek. Net zo gemakkelijk pompt Izabo flarden psychedelica uit je speakers of probeert ze op te blazen met vette hardrockrifs. Ondertussen verder vrolijk huppelend als waren ze Franz Ferdinand zelve. Het zal me benieuwen of het live ook overeind blijft. Je kunt het zelf controleren de komende dagen op Eurosonic en Bitterzoet.

Je kunt Izabo de komende week hier zien:
13 januari De Beurs (Groningen), Eurosonic. Aanvang: 01:15
14 januari Plato (Groningen), Instore Performance . Aanvang: 14:00
14 januari Bitterzoet (Amsterdam), Bitterzoet. Aanvang: 21:00


mij= Labeleh / Rough Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top