VA – Blackmore's Castle II

Cover- en tributealbums bekijk ik altijd met de nodige scepsis. Vaak is het een makkelijk en vooral goedkoop vehikel om wat aandacht te genereren. Bij Lion Music geven ze zelf ook grif toe dat het een instrument is om bands in hun stal voor het voetlicht te brengen. Het kan twee kanten op gaan met covers: ofwel je maakt een aan het origineel getrouwe versie van een nummer, of je probeert er iets heel anders mee te doen. In beiden kun je je flink vergissen. Zeker wanneer je Rainbow en Deep Purple gaat coveren. Dat bleek bijvoorbeeld bij het Black Night Tribute-project van T.M. Stevens, waar Kravitz‘ toenmalige drumster Cindy Blackman er in slaagde de funk geheel uit de Deep Purple-songs te meppen, met desastreuze gevolgen. Op deze compilatie staan, net als op de vorige, doorgaans redelijk getrouwe versies. Omdat het hier doorgaans geen gelegenheidsbandjes zijn, heb je wel het voordeel dat de muzikanten op elkaar ingespeeld zijn. Enorme missers zitten er op dit album dan ook niet tussen. Soms is het wel heel erg getrouw nagespeeld (Dogpound‘s “Mary Long”), maar soms zijn de versies ook in een eigen interpretatie en vol emotie gebracht (Chris Heaven‘s “Soldier of Fortune”) of lekker stevig aangezet (“I surrender” van Daniel Flores and Friends). Dit is geen makkelijk in elkaar geflanst coveralbum, het is een mooie collectie covers waar in elk geval de Deep Purple- en Rainbowfan best plezier aan zal beleven. Als cover- en tributealbums vaker van dit niveau zouden zijn, viel het met de slechte naam daarvan best mee.


mij=Lion Music / Bertus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven