Occult – Prepare To Meet Thy Doom / The Enemy Within

Occult is het verhaal van een stel oerhollandse doorzetters. In een tijd dat alles in metalland gericht was op death en black metal hielden deze jongens gewoon vast aan het wat oudere thrashmetal idioom. Weliswaar versneden met stemmige blackmetalgitaarriffs en -sfeertjes, maar toch overduidelijk beinvloed door de jaren 80 thrash zoals Slayer, Destruction en Kreator. Debuut Prepare To Meet Thy Doom uit 1994 was een dapper begin, maar zanger Maurice had toen de pech dat hij getroffen was door een forse keelontsteking, waardoor zijn serpentenrochels op die plaat klinken alsof Gollem uit de Lord Of The Rings ze hoogstpersoonlijk zelf heeft ingekotst. De plaat was geen doorslaand succes, maar de heren zaten niet bij de pakken neer. Allereerst werd de bezetting uitgebreid met een gitarist en werd vervolgens ook nog een een zangeres aangetrokken. Occult aan de gothic? Nou, mooi niet aangezien de dame in kwestie Rachel Heyzer heet, en zij is gezegend met een van de meest gore deathmetalstrotten van de lage landen. Ook ging het compositorische niveau stukken omhoog. Al deze verbeteringen resulteerden in een tweede plaat, The Enemy Within die stukken beter was dan het debuut. Strakker, smeriger, ruiger, maar ook gevarieerder en spannender. Kortom, een hele stap voorwaarts. Nu zijn de beide platen bijna niet meer te vinden en brengt het huidige label van Occult, Karmageddon Media, deze eerste twee schijven als reissue uit. Een lovenswaardig initiatief, want ze zijn ook nog zo vriendelijk geweest om op het debuut een viertrack demo uit 1993 te plaatsen. Leuk voor de verzamelaar. En tevens erg historisch verantwoord, want het was zonde geweest als deze platen zo obscuur zouden blijven. Overigens zijn de meest recente platen van Occult nog een stapje beter. Zo zie je maar dat het best wel goed kan komen, als je maar doorknokt.


mij=Karmageddon Media / Bertus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven