Blood or Whiskey – Cash out on Culture

Op zaterdagavond was het altijd knokken bij ons thuis. Mijn vader wilde dan namelijk naar die Musikantenstadl kijken terwijl de rest van de familie alles wilde zien, behalve de Musikantenstadl. De Duitse volkmuziek sloeg niet zo aan bij ons thuis. Toch bleek ik niet geheel onontvankelijk voor volksmuziek. Het moest alleen niet uit Duitsland komen. Maar uit Ierland bijvoorbeeld. Want de plaatjes van onder andere The Pogues behoren tot de hoogtepunten in mijn cd-collectie. Ook naar andere Ierse bands, of op Ierse folk leunende bands mag ik graag luisteren. Maar nog gragerder mag ik het live zien. Want het is feestmuziek. Met een grote pot bier in de hand kijken naar een bandje met banjo, fiddle, thin whistle en trekharmonica, dat, met opzwepende ritmes, het podium af loopt te breken. En als het glas leeg is, storten we ons weer vrolijk in het gewoel voor het podium. En dat ga ik, ijs en weder dienende, ook doen als Blood or Whiskey komt spelen in Nederland. Hoewel de heren zelf getooid gaan met fraaie hanenkammen, is hun laatste werkje Cashed out on Culture is een heerlijke nononsense folk plaat, met duidelijke referenties naar bands als The Pogues en The Men They Couldn’t Hang. Met als hoogtepuntje een nummer dat lijkt op een verpunkfolkte versie van New Kids on the Block‘s “Tonight”, dat me heerlijk pogo’en en meebleren lijkt. Maar aan alles is te horen dat de band niet helemaal tot zijn recht komt in de studio. Cashed Out on Culture is puur opgenomen zodat de heren kunnen doen waar ze het best in zijn. Zalen veranderen in dampende inferno’s waarin het verloren zweet driftig aangevuld moet worden met liters bier. Ik krijg er nu al dorst van…


mij=Punkcore / Sonic

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven