Dr. Butcher – Dr. Butcher

‘Ja Jottum!’, riep ik toen de grote Baas van File Under vroeg of ik een projectje van Jon Oliva wilde doen. Want Jon Oliva heeft een van de beste strotten in de metal. Aldus vond ik een dag of wat later de cd van Dr. Butcher in de bus. Wat dan eigenlijk weer een project is van Chris Caffery, ook van Savatagefaam (net zoals Jon Oliva). De cd Dr. Butcher is een heruitgave, want het project is in 1994 opgenomen in een periode dat Savatage even op zijn gat lag. Caffery zelf was uit Savatage gestapt om een eigen band te beginnen en Jon Oliva was, vanwege stemproblemen, teruggetreden als zanger van Savatage. Caffery kreeg zijn eigen band echter niet goed van de grond en nodigde Oliva uit om eens aan wat nummers mee te schrijven. Dit werkte wel en binnen een mum van tijd stonden de nummers voor de eerste plaat van Dr. Butcher op band. Vanuit Savatage begon men echter weer aan Oliva te trekken. Die besloot inderdaad terug te gaan naar Savatage, daarmee tevens het lot van Dr. Butcher bezegelend. De plaat is destijds nooit uitgekomen, maar via Black Lotus proberen Chris en Jon het dit jaar nog een keer. En na een eerste beluistering, was ik het er volledig mee eens. Het is Oliva op zijn best, in een wat een wat meer straight metal setting dan bij Savatage. En dat is nu juist waarbij het op deze cd uiteindelijk mis gaat. Oliva mag dan wel de sterren van de hemel zingen, de nummers zijn vrij standaard en gaan op den duur irriteren. Leuk voor compleetheidfetisjisten of liefhebbers van inmiddels gedateerde metal, maar ik pak uiteindelijk toch liever Gutter Ballet of Poets and Madmen. Goede metal EN een megastrot…


mij=Black Lotus / Rock Inc.

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven