VA – Russendisko Hits 2

Ooit ging ik met een vriend in Berlijn op zoek naar de dichters die in kelders voorlezen. We hebben ze gevonden, maar liever hadden we Wladimir Kaminer gevonden, een schrijver die een boek schreef dat Russendisko heet. Zowel dit boek als de cd zijn vernoemd naar een beroemde underground plek in Berlijn. In Kaffee Burger steelt Kaminer samen met Yuriy Gurzhy sinds 1990 de show met zijn beroemde Russendisko dansavonden, die tegenwoordig ook op andere plekken in Duitsland georganiseerd worden. Het heeft de jongens geen windeieren gelegd: een wekelijks radioprogramma en meer dan 50.000 verkochte cd’s van de eerste verzamelaar. Het concept is eenvoudig: bekende Oost-Europese muziek, maar dan in een modern jasje. Zelf omschrijven ze de muziek als zigeunerpunk, balalaika-rock ‘n roll en klezmer-ska. Muziek waar in Berlijn blijkbaar stevig op gedanst wordt, maar die we ook uit Nederland kennen: de Amsterdam Klezmerband maakt toch ook al een tijdje regelmatig zijn opwachting op de wat hippere festivals. En eerlijk is eerlijk, de Oost-Europese accordeon, ritmes en zang maken een luisteraar ook vrolijk. Bovendien is deze muziek onverdeeld enthousiast en moet daar geproost bij klinken. Alleen al titels als “Verkauf die Gitarre und kauf dir Wein” en “Wodka Revolution” wijzen in die richting (Supermarktmuziek?). Toch word ik na een tijdje een klein beetje moe van deze muziek, maar niet nadat ik heb bedacht dat Kaminer en Gurzhy het allemaal slim bedacht en goed voor elkaar hebben.


mij=Buschfunk / Konkurrent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven