Anathema – Were You There? (DVD)

‘Dat was een van de vreemdste plaatsen waar we ooit hebben gespeeld, zo midden in een stadspark’, was de reactie van Vincent Cavanagh, zanger/gitarist van Anathema, toen ik hem herinnderde aan hun headliner-optreden op het festival Breda Barst van vorig jaar. ‘Het was achteraf gezien een geweldige mogelijkheid geweest om een bijzondere DVD op te nemen’, mijmerde hij verder. Maar helaas waren er toen geen camera’s aanwezig en ik vraag me af of het toch wel een beetje stugge, onwennige Bredase publiek nu wel zo’n goede indruk zou hebben gemaakt. Gelukkig heeft de band rondom de broertjes Cavanagh met Were You There? al zo’n beetje de ultieme Anathema DVD in handen. Op de in Krakow opgenomen liveregistratie is de sfeer van een geslaagd concert van deze band prima vastgelegd. Want hoewel hun muziek uitnodigt om met een Floydiaanse grootsheid te worden neergezet, komt deze juist het beste tot haar recht in een intiemere setting zonder al te veel poespas. De band weet vanaf het fenomale openingsduo “Balance”/”Closer” de aandacht te grijpen en stevig vast te houden. Bloedstollende ballads worden netjes afgewisseld met meeslepende rockers en nergens verliest de band zich in oeverloos gepiel. Anathema lijkt zelf donders goed te weten dat ze niet ‘s werelds meest strakke of technische band is en vangt dit op door de nadruk te leggen op sfeer en emotie. Een geslaagde live-DVD dus; niet in de laatste plaats door het aanstekelijke en ongedwongen speelplezier, iets wat bij dit type bands maar al te vaak afwezig is.


mij=Music For Nations

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven