Coldplay – X&Y

Voor of tegen, dat is de vraag. Nee, ik heb het niet over de Europese Grondwet, maar over de Engelse band Coldplay. In het begin werden ze enthousiast door menig kritische muziekliefhebber opgepikt, maar nu de massa ze omarmd heeft worden ze weer uitgekotst. Het is niet hip om ze leuk te vinden en dat is naar mijn bescheiden mening onterecht. Wie ten tijde van hun debuut Parachutes had gezegd dat zij ooit een stadion zouden uitverkopen was voor gek uitgemaakt. Ze groeiden via hun melancholische opvolger A Rush of Blood to the Head echter door naar een megastatus. En nu is er dan, na een rustpauze van een jaar, de derde plaat getiteld X&Y. De single “Speed of Sound” leek de critici gelijk te geven, maar het werd gelukkig niet al teveel van hetzelfde. De melancholie is er nog wel, maar ook de catchy songs uit de begintijd hebben hun weg weer teruggevonden. Coldplay klinkt zoals Coldplay moet en waarschijnlijk altijd zal klinken: herkenbaar. Enkele songs hadden zo op repertoire van U2 gekund, maar ook dat is ongewild herkenbaar. Coldplayfans kunnen de plaat blind kopen. Afgehaakte liefhebbers zouden toch eens zonder vooroordeel moeten luisteren. En notoire haters moeten zich de komende maanden maar even verstoppen. Coldplay is namelijk hot. Heel hot. En hier zal deze plaat niets aan afdoen. Ik, als minister-president van dit stukje, stem voor ja en neem aan dat het volk mij zal volgen. Zo niet, dan verbind ik hier natuurlijk geen enkele consequentie aan.


mij=Capitol / EMI

46 reacties

 1. Ik las dat Chris Martin Coldplay net zo groot wilde laten worden als U2. Na het beluisteren van deze plaat denk ik dat hij bedoelde: net zo pathetisch.
  Want meer kan ik er niet van maken, en ik heb dit nieuwe brouwsel toch echt al vier keer van begin tot eind gehoord. Parachutes was en is een prachtplaat. Op ARoBttH kwamen we erachter dat twee goede nummers het nog geen prachtplaat maakten maar deze nieuwe plaat is ARoBttH over the top. Verstilde bombast zou ik het dan ook willen noemen. Verstilde bombast met U2-gitaarloopjes en na vijf nummers komt het je je neus uit. Dan denk je: “Martin, ga weer eens muziek maken. Heb je hier nu al die tijd over na moeten denken of was het bedenken van kindernamen zulk intensief werk?” en flikker je die plaat uit je cdspeler.
  “Coldplayfans kunnen de plaat blind kopen” vind ik geen argument. Dat geldt voor alle fans en al helemaal hier in Nederland: denk Live. Denk Borsato. Denk zelf maar even verder. En natuurlijk is Coldplay hot. EMI heeft al zijn hoop gevestigd op deze band, Coldplay zal een heleboel centjes moeten verdienen. En dan mag de marketingcampagne ook wat kosten natuurlijk.
  Bloedarmoede, deze plaat. Net als U2 weet Coldplay geen plaat af te leveren die er toe doet, die een verschil maakt en die je over een paar maanden nog in je hoofd hebt zitten. Gelukkig is er nog zoveel meer moois te vinden.

 2. Afgelopen vrijdag was ik wat muziekwinkels aan het afstruinen en stond er dus bij werkelijk *IEDERE* winkel deze plaat op. Nou, behalve eentje dan: de winkel waar die enorme Coldplay-display op de toonbank stond….

 3. Mirelle Oethegem

  Relaxede melodieën, deuntjes om bij te chillen. De klankkleur van Coldplay blijft uniek en zaligmakend.
  Het jammere van X&Y zijn de teksten; voorspelbaar, repitief en ze zijn niet pakkend. Dat is wat ik jammer vind.
  Maar ach, na een paar wijn (lees: niet meer in staan om te luisteren) blijft het relaxed.

 4. Maurits van Heijst

  X&Y vind ik echt niet veel slechter dan Parachutes en A Rush Of Blood To The Head. Het is ook een hele opgave om die platen te evenaren.
  En,
  kijk eens naar hoeveel bandjes na 1 of 2 albums het publiek niet meer weten te boeien. Coldplay blijft dat gewoon nog steeds (voor het grootste deel) doen.

 5. Gert

  Natuurlijk hebben ze een aantal uitstekende nummers gemaakt, maar op één of andere manier kan ik niet meer dan twee nummers achterelkaar van ze verdragen. Toch heb ik me door de cd heen geworsteld en kon ik helaas geen nieuw supernummer ontdekken. Misschien dat ik er weer één ontdek als er weer een nieuwe single wordt getrokken van de plaat en deze de godganse dag op de radio te horen is. Ondertussen luister ik wel naar wat anders.

 6. Pieter

  U2 heeft sinds de jaren negentig geen spannende plaat meer gemaakt. Een band die zich op zijn derde album graag spiegelt aan zijn Ierse equivalent is het Britse Coldplay. Laatste album heet X&Y
  en wanneer je de nummers had laten zingen door Bono had er werkelijk geen haan naar gekraaid. Nu heet de zanger Chris Martin en klinkt de plaat als een van de albums die U2 in de eerdergenoemde periode afleverde, met het lijzige stemgeluid van Martin dus. De liedjes zijn stuk voor stuk prima hoor, maar ik mis het avontuur, de verrassende wending. Het avontuur dat U2 wel bracht in de jaren tachtig en dat Coldplay veel méér had op de twee voorgaande platen.
  X&Y ontstijgt derhalve maar mondjesmaat de grijze middelmaat (What if, White shadows en Low) al kon het in een Macedonische strandtent – waar ik een goede week terug veelvuldig zat – stukgedraaide Speed of sound me behoorlijk uit de sleur van het geijkte topveertigwerk trekken. Chris Martin cum suis doen er goed aan de stoere jarentachtigplaten van U2 nog eens te gaan beluisteren en dan ben ik ervan overtuigd dat het op plaat vier weer goedkomt. Pieter

 7. Het verstild hier enigszins rondom Coldplay. Een teken aan de wand? Het concert viel me zwaar tegen, veel te kort (na 1 uur en 17 minuten reeds de toegiften) en Talk werd live een verschrikkelijke uitvoering. Zo jammer, Goffert 2003 vond ik fijner. Maar toch, elke dag als ‘k naar m’n job tuf dan gaat X&Y toch wel op aangenaam oorverdovend, vooral bovenstaand nummer en Swallowed by the sea. Juweeltjes zijn er nog wel te vinden maar als ik als fan van ‘t eerste uur eerlijk ben; hopelijk volgende keer beter (en graag niet pas in 2008).

 8. Jasper Strous

  Laten we erover eens worden, Coldplay ‘s laatste album dient te groeien. Als je het voor de 10 keer hoort raak je er gewoon weer verslaafd aan.
  Je kan er niet om heen.
  Coldplay is Mega mega prettig.
  Coldplay beats de opa’s van U2.

 9. Julia

  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker
  Lekker

 10. esther

  Helaasssss, na van een collega de cd te hebben gekregen kan ik maar een ding concluderen, het hele album is meer van hetzelfde, saai.
  Jammer dat ze zo worden opgehemeld, ik hoor het aan dit album niet af.
  Gelukkig zijn er meer andere artiesten op de wereld die mooi nieuwe andere en betere muziek maken!

 11. rutger

  Ik vind parachutes de mooiste plaat die ik ooit gehoord heb.. X&Y is nogal plat en saai.. Valt me wel tegen, maar parachutes is zo fantastisch , dat ik ze elke verdere misstap vergeef..

 12. tomy

  Kenner aan het woord!
  Luister ééns naar een concert van U2 en Coldplay. Het verschil is direct duidelijk. U2 is stukken beter – in zang, preformance, show, muziek, alles past perfect in elkaar. Bij Coldplay is het soms wat raar overkomen. Live kan Coldplay niet tippen aan U2. Op CD vant Coldplay wel goe mee.

 13. pellis

  jungees zwijg is allemaal als u2 speelt live hé dan heeft meneeer geen zin om zijn bekendste liekes te zingen zo ben ik gaan kijken in het boudewijn stadion en coldplay heeft meer stijl dan dien oude zak van een u2

 14. tha Fly Kampen

  Prachtige plaat, mooie stem typisch Coldplay. En als het je niet aanstaat druk je toch op de Open/close knop en stop er dan een cd-tje in wat je wel prettig vind. Of zijn dit weer van die typische betwetertjes die alleen maar kunnen afzeiken en hun eigen leventje erg zielig over laten komen.
  Love it or leave it.
  peace,
  tha Fly

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven