Lumsk – Troll

‘s Avonds voor het slapen gaan lezen mevrouw Storm of ik Junior altijd een verhaaltje voor. Ik heb een voorkeur voor Annie M.G. Schmidt, zij heeft een groot zwak voor sprookjes. Het zal wel niet lang duren voor ze hem ook mythen en sagen voor zal gaan lezen, maar ik ben bang dat Junior het nog een beetje eng zal vinden. Zelf leest ze namelijk ook veel Koning Arthur-achtige fantasyboeken. Gezien haar zwak voor Scandinavië verbaasde ik me er over dat ze zich nog nooit wat meer in bijvoorbeeld de Noorse mythologie verdiept had. Die verbazing werd getriggerd door Lumsk. Dit Noorse folk(metal) zevental heeft voor haar tweede album Troll de teksten namelijk speciaal laten schrijven door hun landgenoot Birger Sivertsen en zijn vrouw Kristin. En die teksten zijn grotendeels gebaseerd op Noorse mythen. Helaas in het Noors, dus ik versta er geen pest van wat de brombeer Andreas Elvenes of nachtegaal – ze lijkt af en toe op Simone Simons Stine Mari Langstrand zingt. Lumsk heeft de teksten van de Sivertsens verpakt in muziek die bij tijd en wijle sterk doet denken aan landgenoten Gåte. In Perpålsa, met dank aan de zang van Andreas, doet het zelfs denken aan Rammstein met violen. Die violen nemen sowieso een belangrijke plek in in de totaalsound van Lumsk. Niet raar ook als je een de klassiek geschoolde violiste in je midden hebt. Het schijnt dat de eerste plaat van Lumsk nogal een lelijke trol was. Nou, dat kan van deze plaat zeker niet gezegd worden al zouden de foto’s van de mannelijke bandleden op de achterkant je anders kunnen doen denken.


mij=Tuba / Bertus

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven