Maxïmo Park – A Certain Trigger

Ja! Er is er weer een! Een Britse gitaarband. En ik moet zeggen, het lijkt allemaal wel weer ergens op, maar echt eerder gehoord heb ik het niet. De jongens van Maxïmo Park komen uit het Newcastle en hebben misschien nog het meeste weg van The Futureheads, al is de grootste overeenkomst misschien wel het accent; The Futureheads komen immers uit een dorpje aan zee – “The coast is always changing” -, twintig kilometer verderop. Maxïmo Park – dat trema intrigeert me! – valt bij eerste beluistering al op en dat moet met kwaliteit te maken hebben. A certain trigger telt dertien liedjes waartussen geen slechte staan. Kort, krachtig, puntig, energiek. Een droge maar doordringende bas – die ik wel eens ‘zo’n Engelse bas’ noem -, onrustige, maar vlammende gitaren, een zeer goed passend orgel en haastige vierkwartsmaat drums. Och, eigenlijk kennen we het wel, maar de zang van Paul Smith is charmant, niet in de laatste plaats door zijn accent, en de teksten zijn zeer de moeite waard. Onweerstaanbaar direct – ‘I sleep with my hands across my chest and I dream of you with someone else’ – en enorm universeel – ‘Thinking clearly never came as easy as it did for you’ – en dat maakt ze sterk. Warp Records, bekend van Autechre en Aphex Twin, maar ook van “Babies” en “Razzmatazz” van Pulp, heeft er goed aan gedaan Maxïmo Park zo snel mogelijk te laten tekenen. Met A Certain Trigger bewijst Maxïmo Park niet zomaar een nieuwe Franz Ferdinand of Kaiser Chiefs te zijn en steekt de band zijn kop ver boven het maaiveld uit.


mij=Warp / Rough Trade

6 reacties

 1. Maurice

  Dorpje aan zee? The Futureheads komen uit Sunderland, een stad (300.000 inwoners) die groter is dan Newcastle, waar Maximo Park vandaan komt. Neemt niet weg dat beide bands zeer vermakelijk zijn!

 2. Tim

  Opzicht maakt het natuurlijk niets uit of Sunderland groter of kleiner is dan Newcastle (wat ongeveer de grote van Utrecht heeft), maar het punt is dat A Certain Trigger gewoon heel goed is.
  Misschien niet zo goed als Our Earthly Pleasures, maar toch heeeel goed.

 3. Spookrijder

  Natuurlijk maakt dat niets uit in dit verband. Maar ik mag graag dingen rechtzetten die niet kloppen.
  En verder heb je gelijk… A Certain Trigger is een drooomdebuut, en Our Earthly Pleasures is alleen nog maar beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven