Shadow Gallery – Room V

Zoals wel meer bands in de progressive metal/rock hoek gebruikt ook Shadow Gallery de traditie om het vijfde album volgens de Romeinse nummering, de V in hun titel te verwerken: Room V (denk aan Spock’s BeardV en Symphony XV: The New Mythology Suite). De vijfde langspeler van Shadow Gallery is met recht een langspeler te noemen. Ze gebruiken ruim 75 minuten om een nieuwe aflevering van hun vervolgverhaal te vertellen. Room V gaat namelijk verder waar het alweer uit 1998 daterende Tyranny gebleven was. Met “Act III” en “Act IV” worden twee acts van zeven hoofdstukken toegevoegd aan de veertien die al in “Act I” en “Act II” waren beschreven op Tyranny. Ditmaal wordt weer gebruik gemaakt van de aangename diensten van zangeres Laura Jaeger, die een mooi duet met Shadow Gallery’s zanger Mike Baker ten gehore brengt. Daarnaast is er de medewerking van Arjen Lucassen, die in de vorm van een gitaarsolo een wederdienst verschaft voor Mike’s werk op The Human Equation. De aangename sound op dit album is een mengelmoes van stijlen met een duidelijke en stevige ondergrond van de progressive rock. Met her en der invloeden uit de echte heavy metal en power metal, dit gecombineerd met klassieke-, atmospherische- en ook folktrekjes. Met pas hun vijfde echte album in dertien jaar tijd is Shadow Gallery zeker geen massaproductiebedrijf dat elk jaar steevast wat uit moet brengen. Nee, ze zijn een band die zorgvuldig omgaat met het proces van nummers schrijven, opnemen en produceren. En dat is gelukkig goed te horen. Een nominatie voor mijn jaarlijstje heeft ‘ie vast op zak.


mij=InsideOut / Suburban

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven