Van Der Graaf Generator – Present

Oud is in. Van over de Noordzee komen stromen bandjes die heel goed weten waar Abraham in de jaren zeventig en tachtigde de mosterd vandaan haalde. Jammer alleen dat het allemaal zo veilig is. Een enkele vermeteling waagt zich aan het oeuvre van tegendraadse new wave bands als XTC en Gang of Four, maar voor de rest is het toch de hitparade new wave die de klok slaat. Nee, daarbuiten wordt het toch al snel te moeilijk en dat terwijl er toch aan de randen der rock behoorlijk adequaat gemusiceerd werd. Zoals bijvoorbeeld door Van der Graaf Generator, het stiefkindje van de progrock en de enige band die de punkwoede een beetje overleefd heeft; Johnny Lydon heeft VDGG/Peter Hammil altijd als een van zijn voorbeelden gezien. Nu paste VDGG sowieso niet in het standaard sjabloon der progrock, want maatschappij kritisch, er werd niet ellenlang gesoleerd en men had geen 350 trucks nodig om alle meuk mee te slepen op tournee. Maar dat blijkt dus niet voldoende om opgemerkt te worden door de hippe vogels heden ten dage. De band zelf stopte in 1977. Om in 2003 plotseling weer bij elkaar te komen. Want na enkele begrafenissen van voormalige roadies, vond Hammill dat: ‘if it was to be undertaken, it should be while all four of us were still alive!’ Zes nieuwe nummers en tien jams, verzameld onder de naam Present, leverde het op en vooral die zes nieuwe nummers zijn pure klasse. Het stuitert, het bijt, het dreint, het zuigt, het zeurt, het piept, het kraakt en het is zo mooi. Heerlijk tegendraads, maatschappij kritisch, geen ellenlange solo’s maar wel muziek waar je even voor moet gaan zitten. Wellicht dat dat het is dat de Franz Ferdinanden van deze wereld zich er niet aan wagen. Magoe, we hebben gelukkig Hammill en consorten die het zelf nog kunnen. Welkom terug heren!


mij=EMI

2 reacties

  1. Bas

    Dit is inderdaad allemaal de waarheid (en niet die van Marco B.). VDGG is een fantastische band die het onderste uit de kan haalt. Jammer dat ze dat nooit aan meer mensen hebben kunnen doen.
    Ga zo door boys, misschien is de wereld er dit decennium klaar voor!

  2. willy vlyminck

    Peter Hammill met of zonder band is van een ongeevenaarde klasse, alleen mocht iets meer mensen hier van op de hoogte zijn.In maart komt ‘Trisector’ er aan, de opvolger voor ‘Present’.Deze heren naderen de zestig maar spelen Radiohead moeiteloos van het podium.Afspraak 31 maart in de melkweg te Amsterdam voor VDGG live!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven