Röyksopp – The Understanding

Rustig stond ik te wachten in de Bravo-tent. Röyksopp op Lowlands 2002, wat zou dat opleveren? Het dromerige Melody A.M. met zijn tijdloze video’s vond ik heerlijk, maar ik hoopte dat het live wat heftiger zou zijn. Nou, het werd de grootste sensatie van het festival: het kenmerkende piepje in “Eple” werd een complete gitaarsolo, er kwam een flink heet opgestookte versie van “Sparks” langs en we kregen een pompende remix van Mekon‘s “Please Stay” voor onze kiezen. En toch bleef het typisch Röyksopp, droefblije orkestrale elektronica, met die eigen melodieuze bas. De band trok zich een tijdje terug in Noorwegen, het fijne remixalbum Spoiler werd aangekondigd maar nooit uitgebracht (alle tracks zijn wel los te vinden) en alleen de cd van de zangeres Annie van vorig jaar (voor Röyksopp-fans ook een aanrader) liet een glimp zien van de toekomst. Want de helft van het moeilijke tweede album The Understanding klinkt beduidend commerciëler dan Melody A.M. Harder (“Follow My Ruin”), sneller (“Circuit Breaker”), maar geen duidelijke hit als “Poor Leno”. De zang staat veel te centraal (“49%”). Zonde, moest dat nou? The Understanding als geheel belandt daardoor onvermijdelijk op de berg ‘tjaaaa…’-albums. Gelukkig is er de andere helft: “Triumphant” en “Someone Like Me” zijn verrukkelijk en volbloed Röyksopp, “Alpha Male” wordt live waarschijnlijk net zo heftig als drie jaar terug, op de bonus-CD staat nog het sterke Benjamin Diamond-achtige “Go Away” en iemand riep het al op royksopp.net: bij het horen van het spannende “Sombre Detune” slaan al je dierlijke jachtinstincten op tilt. Genoeg om wel van te genieten dus. Maar helemaal begrijp ik het niet.


mij=Wall of Sound / EMI

5 reacties

  1. Wojtek

    Ik zeg het mijne Elfi en dan kan ik voor ons beide spreken dat Royksopp een van de zeeeeeeer weinige bands op de wereld is die ik een 10 geef voor zowel de technische kant als de beleving van de muziek, niet gesproken over het optreden in paradiso wat een bovenaardse prestatie was voor ieder oor. Royskopp staat mij voor 100% aan in elke opzicht en hoe dan ook verveelt het nooooit. !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven