2nd Place Driver – …1

2nd_place_driver-1.jpg2nd Place Driver is een naam die niet erg ambitieus overkomt. Zoiets als Rubens Barrichello die alleen mag winnen als zijn teamgenoot is uitgevallen of Joop Zoetemelk na alwéér een tweede plaats. In de bio roept de band dan ook heel slim dat ze het zien als “de metafoor voor de voet waarmee de band het gaspedaal indrukt om de nummer-één positie te bereiken”. De vergelijkingen daarna in de bio laat ik maar achterwege, want deze Tilburgers – met twee voormalige Wealthy Beggars in de gelederen – hebben genoeg kwaliteit van zichzelf. Hun muziek is in de eerste plaats ingetogen rock, maar er is een duidelijke plaats voor elektronica, overigens zonder dat het koel of mechanisch gaat klinken. Integendeel, het is smaakvolle versiering op liedjes die al staan als een huis. Dat is de grootste kracht van 2nd Place Driver: in de eerste dertig seconden grijpen hun liedjes je al bij de kladden om je vervolgens niet meer los te laten. En op dat moment maakt het niet zoveel meer uit of je het electropop, poprock of rock met elektronicageweld noemt. Vermoedelijk zullen sommige songs live een stuk steviger uitvallen dan op deze cd, maar ook deze versies – sober en ingetogen – zijn niet te versmaden. De perfect geproduceerde songs kunnen concurreren met die van de besten uit de Belgen- en Nederpop. Ik krijg associaties met een rustige uitvoering van Chris Cornell bij het nasale, wat slepende geluid van zanger Rias Baarda. Waar bij Soundgarden “larger than life” echter nog te bescheiden was, lijkt 2nd Place Driver bij twijfel voor *minder* vulling gekozen te hebben. En terecht, 2nd Place Driver heeft dat niet nodig voor zijn pareltjes. 2nd Place Driver? Winner!

2nd Place Driver speelt zaterdag om 13:30 in de India op Lowlands


mij=PITAR / Record Express

Een reactie

  1. George

    Live is dit echt niet om aan te zien of horen. Een zanger die denkt dat hij Billy Idol is en de hele band speelt van die uiterst goedkope spierballenrock die in een sportschool zelfs overbodig is. Wat mij betreft het slechtste liveconcert dat ik zag. Als de cd ook zo waardeloos is dan wil ik ze graag neerknuppelen zoals ze met jonge zeehondjes doen. En ik ben niet de enige…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven