Excon – Excon

excon-excon.jpgUtrecht noemde ik eerder al eens het kloppend alt.country-hart van Nederland. Maar ondertussen is eigenlijk ook wel het kloppend hart van post-rockend Nederland. Onlangs was er het ijzersterke debuut van Vladimir en daarvoor waren er al aangename bandjes als Mercy Giants, Boy Ler, We vs Death. Veelal uitgebracht via Zabel. Excon is het product van wat je bijna een Zabel-supergroep zou noemen. Aan de basis van deze band staan Wouter Bosker (Boy Ler) en Jeroen Veldman (ex-Emscher). Zij zijn helemaal verslingerd aan hun harddiskrecorder en hebben samen in de oefenruimte uren muziek vastgelegd op de harde schijf. Ze nodigden van tijd tot tijd leden van andere bands uit de Zabel-stal uit om hen te helpen de gigabytes van hun harde schijven te vullen. Dat leidde een proces van continu schaven aan de nummers dat volgens mij bijna twee jaar heeft geduurd. En het resultaat van al deze spielerei op hun titelloze debuut mag er best zijn. De tracks liggen in de lijn van de meer dromerige post-rock van de Red House Painters en Codeïne en de latere Talk Talk-albums, maar ik bemerkte bij mezelf dat ik ondanks de relatief korte duur van het album tegen het einde een beetje afhaak omdat het een beetje eenvormig wordt. De basis van de nummers is prima voor elkaar, maar ze ontberen wel net die fractie extra spanning die de bovengenoemde drie acts wel bezitten. Maar goed, dat zijn dan ook zo ongeveer legendes en dat is Excon nog niet. Dus of dat een schande is?


mij=Zabel / Konkurrent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven