Stars – Set Yourself On Fire

stars-set_yourself_on_fire.jpgMooie liedjes worden vaak geboren uit pijn. De band Stars, een viertal uit Montreal, Canada, had het vooral erg koud. In een ijzige studio in Quebec namen ze hun fraaie liedjes met jongen-meisjezang, klassieke instrumenten en elektronica op. Het voordeel daarvan voor ons is dat ze in elk geval nog genoeg humor overhielden om de liedjes te voorzien een gezonde dosis gekte. Sterker nog, het nummer “He Lied About Death” heeft de meest waanzinnige, doldrieste, orgastische, geniaal gestoorde saxofoonsolo die ik dit jaar gehoord heb, meer dan een minuut lang. De rest van dit opgewekte album (hun derde, dat eigenlijk alweer uit 2004 dateert) is wat minder gek, maar juist zulke grapjes, bijvoorbeeld de tegendraadse melodielijnen in het titelnummer of in “The First Five Times”, die tillen Stars voor mij uit boven ‘gewoon mooie’ vergelijkbare popalbums als die van The Delgados, of qua melodieen, Popsicle. Sterker nog, Stars mag van mij direct bij het lijstje Canadese topbands als The Arcade Fire en The Dears. Luister bijvoorbeeld naar het prijsnummer “One More Night” met die gruwelijk mooie viool tegen de snerende elektrische gitaar. Of naar “Soft Revolution”, anthemisch en lief tegelijk. Of naar “Calendar Girl”. Shit zeg, dat ik deze band niet op Metropolis ben gaan zien! Set Yourself On Fire is een warme en toegankelijke plaat geworden, voor iedereen die kan smachten bij meisjesstemmen met strijkers, voor romantici met angst, voor winters met bakken sneeuw en voor zomers met slierten regen. Jaarlijstplaat.


mij=Arts & Crafts / V2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven