Orange Juice – The Glasgow School

orange_juice-the_glasgow_school.jpgIk had op de middelbare school een pretpakket. Zo wordt tenminste een vakkenpakket met aardrijkskunde en geschiedenis genoemd. Ik vond het geen pretpakket, maar vakken die mijn volle interesse hadden en hebben. Ik zou niet geweest zijn wie ik nu ben, het was voor mij het basiskennispakket. Als het om muziek gaat is er ook een geschiedenis. Ik had het geluk dat een muziekdocent hier wel het e.e.a over vertelde, maar ik vrees dat de meeste onder ons hiervan verstoken blijven. Deze docent wist begin jaren ’80 bij mij interesse in popmuziek los te maken. Hij vertelde echter niet dat er rond 1980 een leuk bandje in Glasgow bestond genaamd Orange Juice. Anno 2005 staat deze stad met bands als Belle and Sebastian en Franz Ferdinand volop in de belangstelling. Ergens onder het stof vandaan is er nu een rerelease van The Glasgow School met hun eerste singles, eerste album Ostrich Churchyard en een nummer uit een sessie bij John Peel. De zanger van de band Edwyn Collins kreeg later bekendheid met de hit A girl like you Wie echter zijn eerdere band hoort zal verbaasd staan, want zijn stem klinkt hier veel rauwer, minder vast en ook zijn band rammelt alsof het The Velvet Underground zelf is. Dit maakt het geheel niet minder sympathiek, want de songs staan als een huis. Hiermee wordt deze cd huiswerk voor al diegenen die de eerder genoemde bands uit Glasgow een warm hart toedragen en willen weten waar ze de mosterd vandaan gehaald hebben. En geloof me: een straf zal het niet zijn.


mij=Domino / Munich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven