String Cheese Incident – One Step Closer

string_cheese_incident-one_step_closer.jpgEen String Cheese Incident. Zou dat het gevolg zijn als het Flying Spaghetti Monster iets raakt? In elk geval is het een jamband. En nee, niet dat spul dat je op een boterham smeert, het is een band die op het podium als regel improviseert in plaats van als uitzondering. Die benaming betreft overigens altijd rockbands, zoals bijvoorbeeld ook Gov’t Mule of Umphrey’s McGee, hoewel strikt gesproken een metalband of een hoempa-orkestje ook een jamband zou kunnen zijn. Dit String Cheese Incident is een gezelschap uit Colorado, dat is begonnen vanuit een achtergrond in de bluegrass. Dat is nog steeds goed te horen, want de akoestische gitaren, het accordeon en de pedal steel gitaar hebben een prominente plaats in hun muziek, zo ook op deze cd. Op de goede momenten doet het denken aan The Grateful Dead, John Hiatt of Crowded House, op de slechte momenten aan – iew! – Hootie and the Blowfish. Daarmee is denk ik al een beetje duidelijk waar het aan schort op die momenten: het is zó ontzettend gezapig… De uitvoering is vlekkeloos, maar wat je bij een jamband verwacht is dat ze zo nu en dan lekker loos gaan in uitbundige solo’s of in een nummer plots een heel andere kant uitgaan. Niets van dat alles hier, ze lijken zich ten doel gesteld te hebben de nummers kort en puntig te houden. Het gevolg is echter dat de meeste refreinen nog wel blijven hangen, maar dat ze soms alleen maar naar het volgende refrein toe lijken te werken. Daardoor heeft deze cd naast een paar geslaagdere momenten teveel nummers die het tempo eruit halen. Voor een band die geldt als een van de toppers onder de jambands is dat toch echt niet goed genoeg.


mij=Inside Out / Suburban

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven