At The Close Of Every Day – De Geluiden van Weleer

at_the_close_of_every_day-de_geluiden_van_weleer.jpgNaast me in de trein pakt een meisje een cd uit haar tas om in haar discman te stoppen. Een recordable. Franz Ferdinand staat er met waterproof stift opgeschreven. Ik schud mijn hoofd. Uit mijn eigen rugzak pak ik een linnen tas. Daaruit haal ik het laatste meesterwerkje van At The Close Of Every Day. Het meisje kijkt met een schuin oog nieuwsgierig wat het is. Ik kan het niet laten: ‘Mooi, hè’, zeg ik haar. Ze bloost een beetje en doet een oordopje uit haar oor. Ik laat haar het prachtige boekwerkje van De Geluiden van Weleer zien. ‘Zou je zoiets wel kopen?’, knik ik, wijzend op haar discman. ‘Ik heb er geen geld voor, ik studeer nog’, verexcuseert ze zich. ‘Nederlands misschien? Dan zal dit je wel aanspreken. De teksten van Minco Eggersman en Axel Kabboord beschrijven en beschouwen Nederland in prachtig puur Nederlands.’ Ze slaat het boekje dat ze nog steeds vasthoudt open en begint te kijken en te lezen. Van achter naar voren. ‘Dit is inderdaad wel wat anders dan Frans Bauer of De Jeugd van Tegenwoordig. Wat voor muziek maakt deze band?’ Dat vind ik dan weer moeilijk uit te leggen. ‘Ze maken muziek zoals het boekje eruit ziet’, probeer ik het, ‘Sobere en smaakvolle popliedjes. Ik zou het melacholiek kunnen noemen, maar op de een of andere manier vind ik dat woord niet zo goed passen. Ze hebben het voorin het boekje zelf liederen ter ontspanning en bemoediging, voor iedereen, voor elke dag genoemd.’ Ze luistert geloof ik maar half naar me. ‘Hé! Spinvis doet ook mee! Spinvis is briljant! Dan moet ik het ook hebben!’ Ik vertel haar dat ik Spinvis zelf verre van briljant vind, maar dat “Hellend vlak” een van de mooiste Nederlandstalig nummers is die ik de afgelopen jaren gehoord heb. Ze pakt haar tas, in Harderwijk moet ze eruit. ‘Wel kopen hè, niet kopieren’, geef ik haar mee. Glimlachend stapt ze uit.


mij=Volkoren / Munich

2 reacties

  1. je hebt gelijk. het boek (boek past niet, boekje ook niet) op zich zelf is al een kunstwerk, als je de cd erbij luistert, wordt het nog fijner dan het al leek.
    ik word trouwens hard op m’n tochzovaakvoorkomende fout gewezen door je. wat vind je ervan als ik morgen in de bibliotheek de cd leen, deze van m’n computer haal en zo snel mogelijk zelf een exemplaar aanschaf?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven