Smogus – Live & Unplugged (DVD)

smogus-live%26unplugged.jpgJe kunt zeggen wat je wilt over de mannen van Smogus maar lui zijn ze in ieder geval niet. Al jarenlang doen ze hun uiterste best om boven te komen drijven in het zwembad van onbekende bands in Nederland en niet zonder resultaat. Hun officiële debuutplaat werd vrij positief ontvangen en de schare fans neemt gestaag toe. Ondanks dat het ijzer nog niet bloedheet is wordt er desalniettemin flink gesmeed, met als meest recente resultaat de onlangs verschenen Live & Unplugged DVD. Een ambitieus project waar toch een aantal kritische noten bij te plaatsen valt. Allereerst is het de vraag of de omvorming van hun zelfbenoemde “Xplocore” naar akoestische liedjes nu wel zo gepast is. Smogus is een explosieve liveband bij uitstek en hun songmateriaal is eerder geschikt om op te pogoën en mee te brullen dan om rustig mee te zingen. En eerlijk gezegd, de zangcapaciteiten van beide zangers zijn ook niet altijd toereikend genoeg voor een wat meer ingetogen setting. Toch is het een verrassende en vermakelijke opname geworden, niet in de laatste plaats vanwege de exotische geluiden van de gastmuzikanten. Een leuk experiment dus, maar voor mij niet rechtvaardigend waarom de band momenteel het land door trekt met dezelfde akoestische set. Het eveneens gefilmde elektrische concert in Paradiso toont dat maar al te goed aan. De band is veel meer op zijn gemak in een energieke ruimte en met harde instrumenten en dito stemgeluid. Hier zijn ze in hun element en spatten de vonken er pas echt vanaf. Smogus moet gewoon lekker doen waar ze het beste in zijn en dat akoestische gepingel overlaten aan de Eric Clapton‘s van deze wereld.


mij=The Electric Co. / Universal Music

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven