Deadsoul Tribe – The Dead Word

deadsoul_tribe-the_dead_book.jpgHet is op zich een knappe prestatie: bijna in je eentje in vijf jaar tijd vier cd’s afleveren en er voor zorgen dat deze eigenlijk stuk voor stuk ook nog eens van prima kwaliteit zijn. Devon Graves, het brein achter Deadsoul Tribe, lijkt het met hetzelfde gemak te doen als waarmee ik na twee bakken koffie ‘s morgens mijn eerste gang naar het toilet maak. Voor The January Tree (2004) durf ik nu met terugwerkende kracht zelfs wel het woord uitstekend van stal te halen. Ik had gehoopt nu met uitmuntend op de proppen te mogen komen voor zijn nieuwe plaat The Dead Book. Dat zit er niet in, en dat irriteert me toch wel. Deze keer zal Graves het weer met ‘prima’ moeten doen. Ik mis iets op The Dead Book, een vorm van ontlading van frustratie en energie of zo. Alsof niet al het songmateriaal goed uitgekristalliseerd is. Neem bijvoorbeeld “A Flight On An Angels Wing”. Daar gebeurt het wél goed. Je voelt hier continu een onderhuidse spanning opbouwen die op lijkt toe te werken naar een climax. En die climax komt er door een aantal bijna angstaanjagende schreeuwen van Graves. Dat is goed, want zo kan de energie die opgebouwd wordt in het nummer door de tribalachtige drumwerk van Adel Moustafa er uit. Dit spel tussen spanning en ontlading lukt Graves deze keer over de hele linie bezien niet overal even goed en dat is een beetje spijtig. Het maakt The Dead Word niet tot beroerde plaat overigens. Maar je zou Graves bijna willen verzoeken om op een volgende plaat eens een paar jaar te broeden en dan te komen tot het absolute meesterwerk dat hij zeker in zich heeft. Dan blijft ons een draak van een ballade als “Some Sane Advice” vast ook bespaard.


mij=Inside Out / Suburban

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven