George Harrison and Friends – The Concert for Bangladesh

george_harrison_and_friends-the_concert_for_bangladesh.jpgHet was er bij mij na al die jaren nog steeds niet van gekomen om The Concert for Bangladesh van George Harrison and Friends te gaan bekijken. Dit concert dat gegeven werd op 1 augustus 1971 is het eerste concert waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. Om precies te zijn was het doel Bangladesh dat het nodige te verwerken had na een aardbeving in Oost-Pakistan en overstromingen. Het lijkt nu helaas maar al te actueel. Het concert was muzikaal gezien interessant, omdat hier het eerste optreden van George Harrison en Ringo Starr na The Beatles -split plaats vond. De 2-DVD re-release, waarbij de opbrengsten via The George Harrison Fund for Unicef nog steeds goed terechtkomen, van dit concert is een prima gelegenheid om mijn plan alsnog te verwezenlijken. Op de eerste disc staat het concert zelf. Op het tweede staat een documentaire en nog niet vertoonde optredens uit o.a. de soundcheck en avondshow. George Harrison zette het optreden op samen met sitarspeler Ravi Shankar. Na een gezamenlijk introductie mag hij een mopje spelen. Gelukkig, maar ik zal nu wel een cultuurbarbaar zijn, is er een mogelijkheid om naar het volgende nummer door te skippen. Hier komen langzaam alle gasten voorbij, waarbij de meeste ruimte is voor de nummers van Harrison (en The Beatles) en Bob Dylan. Verdere namen die meedoen zijn Jim Keltner, Billy Preston, Leon Russell, Klaus Voorman en Eric Clapton. Deze laatste komt na een week wachten eindelijk bij de soundcheck binnenwandelen. Het ging niet echt lekker met Clapton, maar spelen is geen enkel probleem. Ook was het spannend of Dylan op zou komen dagen, maar als hij, bang voor een 40.000 koppig publiek, toch speelt gaat het zoals dat hoort. Muzikale unieke hoogtepunten zijn er wat mij betreft nauwelijks. Het is leuk om een aantal Beatlessongs live te zien die zij als band nooit live speelden en ook Dylan is op dreef. Verder heeft het concert, ondanks mijn hoge verwachtingen, weinig muzikale toegevoegde waarde. Hoe enthousiast er ook gespeeld wordt. Er blijft echter nuttig om het goede doel te steunen. Ik adviseer dan ook deze DVD te gaan huren en het resterende geld rechtstreeks te gaan storten op Unicef. Beloofd?


mij=Apple / Warner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven