Green Day – Bullet in a bible

green_day-bullet_in_a_bible.jpgSchreef ik over American Idiot vorig jaar nog dat de houdbaarheidsdatum beperkt zou kunnen zijn; de waarheid bleek gelukkig anders. De ontoerekeningsvatbare leider van hun land heeft na zijn herverkiezing genoeg onheil over zich afgeroepen zodat de inhoud van Green Day‘s album alsnog hartelijk werd omarmd. Met als gevolg dat Green Day groter is dan in de hoogtijdagen van Dookie. Deze DVD geeft me derhalve een tweeslachtig gevoel. Enerzijds zien we nog gewoon de drie muzikanten van weleer: even eigenzinnig maar zonder kapsones. Het vehikel Green Day lijkt echter uit haar voegen te groeien zonder dat er iets aan te doen is. ‘One nation controlled by the media’, zingt Billy Joe afkeurend op American Idiot. Hoe goed heeft de politieke mening van Green Day niet gefloreerd door dezelfde media? MTV awards, stadionconcerten, zelfs Top of the Pops. En nu dus deze commercieel getimede (de feestdagen, jawel) CD met DVD waarop het concert van Milton Keynes (Engeland) is vastgelegd. De maatschappijkritische frasen klinken holler naarmate het commerciële succes is toegenomen. Green Day als stadionact is trouwens even wennen, maar het gaat ze goed af. De live-cd klinkt als een klok en de DVD is sfeervol opgezet door de nummers met korte interviews af te wisselen. Her en der stoort de massale opzet van het evenement. Vuurwerk, videoschermen, helikoptershots en de nodige ‘everybody sing hey hoo’-s. Maar goed, een dergelijke productie is onmogelijk te benaderen als clubshow en Green Day blijkt het publiek gemakkelijk voor zich te kunnen winnen. Wat de DVD uiteindelijk de ruime voldoende schenkt is het feit dat de muziek ondanks alles eenvoudig overeind blijft. Green Day houdt de kern van de zaak simpel en doeltreffend, ze zijn gewoon een rockband met goede liedjes. Voor de mensen die de American Idiot-tour hebben gezien is dit daarom een fraai aandenken. Voor alle anderen een potentiële kadotip wellicht?


mij=Reprise / Warner

31 reacties

 1. Leo

  Op Werchter 2005 was Green Day in ieder geval geweldig. Niet dat ik hun muziek nu zo geweldig vind, maar de live show is echt mag-ni-fiek. Mensen worden het podium opgesleept, de lichtshow is geweldig, en zelfs na 2 uur (op een festival, middenin het festiavlseizoen!) lijkt de band nog niet moe.
  Helaas heb ik geen DVD speler 🙂

 2. princess_of_punk

  hay,GREENDAY rocks!ook simple plan (haha), dus eigenlijk bewijst het wel dat we verder kijken dan onze neus lang is ( wat ik volgens mij in een bericht heb gelezen,natuurlijk was simple plan weer totaal slecht volgens degene maar nou goed).Greenday is tha best!(alleen mag billy wat aan zijn tanden doen,hihi,grapje)Ik vind het nieuwste best gaaf ( knappe jongen in de clip…;-) ).Een concert van greenday moet je echt maar dan ook echt meegemaakt hebt en als je dan nog eens gitaar kunt spelen is het helemaal compleet…
  F*** bush!Srr,liet me ff meeslepen…
  doei
  -xXx-

 3. princess_of_punk

  hay,GREENDAY rocks!ook simple plan (haha), dus eigenlijk bewijst het wel dat we verder kijken dan onze neus lang is ( wat ik volgens mij in een bericht heb gelezen,natuurlijk was simple plan weer totaal slecht volgens degene maar nou goed).Greenday is tha best!(alleen mag billy wat aan zijn tanden doen,hihi,grapje)Ik vind het nieuwste best gaaf ( knappe jongen in de clip…;-) ).Een concert van greenday moet je echt maar dan ook echt meegemaakt hebt en als je dan nog eens gitaar kunt spelen is het helemaal compleet…
  F*** bush!Srr,liet me ff meeslepen…
  doei
  -xXx-

 4. robert

  Green day was leuk toen ze nog punk-rock maakte met een eigen stijl maar ik vind er nu echt niks meer aan. Het gemiddelde huidige publiek is 13 jaar oud en luistert behalve green day naar di-rect en de black eyed peas. Ze beledigen alle andere punk bandjes met deze hele commerciële hype. Ik dacht dat punk daar juist tegen was? Waar zijn hun principes gebleven? Ik vind het jammer hoor, weer een goede band verloren aan de klauwen van de commercie.

 5. hanne

  Ik mocht vorig jaar nog niet naar werchter en kijk: nu heb ik Green day gemist (en dit jaar zullen ze niet terug komen hoor 🙁 ). De Life dvd is echter geweldig en ik hoop dat ik ooit ook eens een van hun optredens kan bijwonen… GREEN DAY ROCKS…

 6. green day freaks

  hay,
  ik en mn moatjs zin echte fans vn Green day ,mn vriendin e nu een band me berre bangelijke muziek. En als ze green Day speelt gan wulder voledig ut ons dak ze(green day we love you 4-ever en ever!!!!)zou grg ook ze een keertj een briefjuh schrijvn ma da ga vo ne volgende kee zin e.:p doe nog de groetj san min girlfriend JORIENTJH EN FIENTJH(groetjs vn Marilyntjh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven