Natalie Merchant – Retrospective 1990-2005

natalie_merchant-retrospect.jpgIk kan me nog heel goed herinneren dat Natalie Merchant bij haar laatste bezoekje aan Nederland aan het einde van het akoestische optreden in Paradiso vanaf het podium bloemen ging uitdelen aan het publiek. ‘Ga er ook eentje halen joh’, zei mijn vrouw toen nog. Ze weet immers donders goed dat ik best wel een beetje verkikkerd ben op Miss Merchant. Maar voor mij hoefde dat niet. Natalie had namelijk vlak daarvoor mij al een van de mooiste concerten die ik ooit mocht meemaken cadeau gedaan. Ik had besloten dat ik dat bloemetje gewoon niet kon aannemen omdat zij degene was die een hele grote bos bloemen verdiend had. Maar ja, die had ik niet bij me. Daarom wil ik het nu goedmaken door haar deze overdreven positieve recensie cadeau te doen. En dat gaat me heel gemakkelijk af. Want als ik zo de collectie door haarzelf uitgepikte songs afkomstig van haar vier soloalbums beluister, kan ik alleen maar concluderen dat dit retrospectief de ideale verzamelaar is om kennis te maken met het innemende stemgeluid van Merchant. Die stem! Ze brengt haar teksten tot leven en geeft ze een diepgang mee waar een hedendaags idoltje slechts van kan dromen. Speciaal voor de connaisseurs die net als ik alle vier de albums reeds in de kast hebben staan, is er de prachtige Deluxe Edition. Hier zit namelijk een tweede cd bij met rarities (oa samenwerkingen met REM, Billy Bragg en The Chieftains) en een aantal niet eerder uitgebrachte (versies van) songs die zeer zeker de moeite waard zijn. Zo brengt de bloedstollende pianoversie van “Thick as Thieves” mij weer terug naar een muisstil Paradiso en vult me met de hoop dat ze ons landje spoedig weer met een bezoekje zal vereren. De dertiger met de grote bos bloemen die zich gedraagt als een verliefde puber, dat ben ik.


mij=Rhino / Warner

8 reacties

  1. Kathelijn

    Nog een vrouwelijke reactie! Ik vind Natalie Merchant prachtig! qua muziek én uiterlijk, bovendien is er een geweldig lijstje goede doelen waar ze zich voor inzet.. Ze mag van mij snel naar Nederland komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven