Whipster – Road Apple

whipster-road_apple.jpgElke keer als Strange weer eens mijn cd-speler haalt trekt het een la aan herinneringen open. Deze eerste langspeler van Whipster is geproduceerd door Groninger Jan Heddema, niet toevallig ook onze live-mixer indertijd, en de plaat vormt nog altijd een melancholisch doch beklemmend eerbetoon aan deze te vroeg gestorven producer. Een plaat die zich laat omschrijven als een nachtelijke rit, waarbij het zicht beperkt wordt door het wat geringe schijnsel van de koplampen. Slechts kilometers asfalt en zo nu en dan een schim van overstekend wild of een onleesbaar verkeersbord. Als in een trance zoef je door het gitzwarte universum, met je gedachten bij allerlei zaken behalve bij het autorijden. Welnu, Road Apple is het logische vervolg op deze nachtrit. In de verte verschijnt echter het eerste licht aan de horizon. Een nieuwe dag is in aantocht. Niks om echt vrolijk van te worden, want je weet immers niet wat voor een dag het wordt, maar toch. Road Apple is genoemd naar een Pogues-citaat: een appel die op de weg valt is ‘bruised and beautiful’; beschadigd en mooi als een metafoor voor het leven. En hoe je het ook wendt of keert: de plaat klinkt minder beklemmend als haar voorganger. Nog steeds zijn de nummers uitgesponnen en gedrenkt in gitaarreverb en feedback. Wederom zijn de gastbijdragen (waaronder de steelpedal van René van Barneveld) raak. En is de productie prima verzorgd. Het verschil is dat de cd meer ruimte en hoop geeft aan de luisteraar in plaats van hem of haar in te snoeren in donkere atmosferen. Dit is voor de één een voordeel, voor de ander een nadeel.
Whipster presenteert Road Apple zaterdag 19 november in de Silo, Achterweg 45, Groningen


mij=My First Sonny Weismuller / Konkurrent

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven