Thrice – Vheissu

thrice-vheissu.jpgDoor voor “Vheissu” als titel van hun vierde officiele release te kiezen geeft Thrice aan niet vies te zijn van een beetje symboliek. Deze codenaam is rechtstreeks overgenomen uit Thomas Pynchon’s meesterwerk “V.” en het is dan ook niet vreemd dat dit boek volledig verweven is met de cd. Een goed toepasselijke titel ook, wanneer je weet dat Vheissu staat voor “Vesuvius“, dat geinige vulkaantje in de buurt van Napels dat in het verleden nog wel eens van zich deed spreken. Dit is niet alleen van toepassing op de nogal vurige en licht ontvlambare muziek van Thrice maar heeft ook verdergaande betekenis. Vergilius beweerde namelijk dat je via een deurtje in de vulkaan toegang zou hebben tot een onmetelijk netwerk van ondergrondse tunnels die daar op onverklaarbare wijze terecht zijn gekomen. Dat Thrice dit deurtje heeft gevonden zou ik niet willen zeggen, maar ze zijn er wel nadrukkelijk naar op zoek. Er worden nieuwe wegen betreden en het vertrouwde pad van de post-hardcore (bleh, wat een nare term) wordt bijna niet meer gevolgd. Er is veel meer ruimte voor dynamiek gemaakt en de nummers worden zeer goed opgebouwd. De symboliek in de teksten en de aanwezigheid van veel foefjes en dubbele bodems (check die morsecode maar eens) is een leuke bijkomstigheid maar zeker niet nodig om de boel op de rails te houden. Over deze plaat hebben een aantal mensen goed nagedacht en dat hoor je er aan alle kanten vanaf. Zeggen dat dit een muzikale Da Vinci code is zou eigenlijk alleen maar beledigend zijn, maar ik mag hopen dat deze sympathieke band met vergelijkbare verkoopcijfers wordt beloond.


mij=Island / Universal

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven