Caribou – The Milk of Human Kindness / Marino: The Videos

caribou-the_milk_of_human_kindness.jpgHet album dat vanaf de eerste luisterbeurt tot in de donkere decemberdagen aan mijn jaarlijstje gekleefd zou zitten, kreeg geen File-Underrecensie en ik moet daarvoor de hand deels in eigen boezem steken. The Milk of Human Kindness van Caribou (voorheen Manitoba) is een prachtalbum dat een half jaar na de release best nog eens onder de aandacht gebracht mag worden. Op dit indie-elektronica album brengt Dan Snaith zeer veel verschillende stijlen bij elkaar die samen een heel lang houdbaar zomeralbum werden. De up tempo opening “Yeti” neemt je mee naar het einde van het nummer zonder dat je het door hebt. De hele track ademt de lichte noodzaak van zijn eigen bestaan en voordat je het door hebt is het hele album op die manier, als een bonte parade in een uiterst serieus carnaval zoals nog niemand het ooit gezien heeft, aan het luisterend oor voorbij getrokken. Psychedelica en rock uit vervlogen tijden herleven op dit album zonder dat ze alleen aan vroeger doen denken. Immers, volle arrangementen, koortjes, instrumentale interludes, noise, dromerige strandpop, hemelse beats en vleugjes folk maken deze muziek tegelijkertijd verweven met het verleden als verbonden met de toekomst. En dan is het december en betrap je je er zelf op dat je nog steeds naar die plaat luistert.
caribou-marino_the_videos.jpgDaarom is het helemaal niet zo’n vreemde gedachte geweest, van The Leaf Label of van Dan Snaith zelf, om de clips die hij maakte voor bij de bij het album behorende tour op een schijfje te zetten en te verkopen. Marino: the Videos bevat alle clips bij de belangrijkste tracks van The Milk of Human Kindness en van het voorgaande album Up In Flames, dat Snaith dus nog maakte onder de naam Manitoba. Alle clips zijn gemaakt door Dublin based Delicious 9 en bestrijken ongeveer net zo veel genres als de muziek zelf. Van flashy straatbeelden tot kinderlijke voorstellingen met de allerleukste dieren. De clips doen je mond net zo openvallen als de liedjes zelf, waardoor deze dvd een welkome aanvulling is op het album. De clips staan in een nieuwe volgorde, waardoor oud en nieuw elkaar bijna onopvallend afwisselt, maar de extra feature is het allerleukst. The Story Edit van The Milk of Human Kindness vertelt met witte letters op een wat viezig bruin het verhaal van het album en zet de liedjes weer in een andere volgorde. ‘It’s an age old story. Boy meets girl. Boy looses girl. Boy nearly drowns and is rescued by giant seahorses.’ En dan gaat het verhaal verder. Delicious 9 heeft de allermooiste clips gemaakt die absoluut meer dan recht doen aan de al zo sublieme muziek. Ook voor degene die alles al heeft is de dvd een noodzakelijk kwaad, want op een extra schijfje staan vier niet eerder uitgebrachte nummers. Maar alleen die muziek mét die filmpjes al… Zucht.


mij=Leaf / Konkurrent

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven