Bill Hicks – Relentless

bill_hicks-relentless.jpgSoms, soms is het recenseren nog niet zo makkelijk. Nee, u hoort me niet klagen, maar soms krijg je materiaal binnen dat zo godvergeten goed is dat je er iedere keer weer naar toe gezogen wordt. En nadien zit je weer naar je witte vel papier (Thank God tot WYSIWYG) te turen. Nog even wat informatie op doen en vervolgens ben je weer een dik uur kwijt met het voor de zoveelste keer bekijken van de DVD. Rykodisc brengt, volgens mij voor de eerste keer in Nederland, materiaal uit van Bill Hicks. Bill Fucking Hicks. De man is geniaal. De man is ook dood. Hij overleed in 1994 op 32-jarige leeftijd aan kanker. Zijn naam en faam had op dat moment net Engeland bereikt, maar stopte daar helaas abrupt. Vandaar dat het ook even duurde voor ik Hicks in de gaten kreeg. Zijn copycat Leary kende ik eerder, maar als je Hicks eenmaal gehoord hebt, dan staan je Leary-cd’s werkeloos in de kast. De Grote Comedianten der Aarde en de betere musici – Tool sampelde ooit een stukje Hicks op Aenima – lopen in ieder geval met hem weg en dat is best knap want Bill is op zijn zachtst gezegd politiek minder correct. En dat terwijl zijn enige doel was om te laten zien dat je de wereld van meerdere kanten kunt bekijken. U kunt dat gaan zien op Relentless, een opname van zijn doorbraakshow, gefilmd op ‘Just for Laughs’, het Montreal Cabaret Festival. Dit was in feite zijn grote doorbraak was aan de andere kant van de Grote Plas. De DVD bevat alleen de show (en eventuele ondertitels, maar die zijn niet aan te raden). De show begint met een waarschuwing dat sommige stukken matig van (filmische) kwaliteit zijn, omdat de orginele masters naar de kloten waren. En dat is geheel niet erg. Integendeel, want we willen de hele Bill en niets anders dan Bill. En die krijgen we. Voor een ieder die humor en stand-up comedians een warm hart toedraagt is deze DVD een must. En voor de rest van de wereld ook…
HE, JIJ DAAR! KOPEN DAT DING! Want om ’em hier te winnen, daar ben je mooi te laat voor.


mij=Rykodisc / Rough Trade

8 reacties

 1. Monstertje

  Jammer van deze leuke recensie…vond het altijd fijn om iemand te zijn door wie mensen Bill Hicks leerden kennen. En bij de weg, er is ook een dvd te krijgen waar Relentless, Revelations en Bill’s HBO-show op staan. En ook nog de docu It’s just a ride. Apart op dvd nu ook zijn eerste show, Sane man. En als ik dan toch bezig ben…probeer ook aan de twee biografieën te komen (bv. American scream). Erg de moeite waard.
  “Today a young man on acid realised that all matter is merely energy condensed to a slow vibration; that we are all one consciousness, experiencing itself subjectively; there is no such thing as death, life is only a dream, and we are the imagination of ourselves.”

 2. “See I think drugs have done some good things for us, I really do. And if you don’t
  believe drugs have done good things for us, do me a favor; go home tonight, take all albums, all
  your tapes, and all your cd’s, and burn ’em. Because you know what? The musicians that made
  all that great music that’s enhanced your lives throughout the years… rrrrreal fucking high on
  drugs.”

 3. Peter

  Ik zag dat door monstertje de biografie “American scream” aangeraden werd. Ik heb volgens mij alle boeken over hem gelezen en ik was meer onder de indruk van “Agent of evolution”. Deze biografie is erg uitgebreid en mede geschreven door Bill Hicks’ lifemate Kevin Booth. Voor de mensen die echt willen weten wie Bill Hicks was is “Agent of evolution” het ultieme boek naar dat betreffende doel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven