Cloud Cult – The Meaning Of 8

Cloud Cult - The Meaning Of 8In thuisland Amerika is DIY-band Cloud Cult inmiddels toe aan hun achtste plaat en dat is vreemd genoeg niet deze. Bandleider, milieuactivist en zanger Craig Minowa heeft aangegeven dat Feel Good Ghosts wel eens de laatste zou kunnen zijn. Ik kreeg niet de indruk dat de band actief vanaf eind jaren ’90 meer dan een cultstatus heeft weten te bereiken. Zelf had ik in elk geval nog nooit van ze gehoord. Jammer, want het voorgaande The Meaning of 8 is zonder meer een aardig indierock-album, dat qua experiment en melodie sterke gelijkenis met de Flaming Lips vertoont. Luister alleen al naar de rustige passages in openingsnummer “Chain Reaction”. Met de Lips deelt de groep ook een gimmickachtig, live-aspect. Nee, geen ballonnen en mannen in pinguïnpakken, bij Cloud Cult wordt tijdens het optreden geschilderd door Craig’s echtgenote. Na afloop wordt het schilderij geveild. Je moet er maar op komen. “Chemicals Collide” is het beste popliedje van de plaat, het klinkt alsof Jean Parlette in plaats van clicks en bliepjes door een stevige rockband wordt ondersteund. Het schijnt dat Craig na het verlies van een baby meer dan honderd nummers schreef. Dat is nog ‘ns een eerbetoon. “Dance Of The Dead” is zo’n ballade, als ik eruit zou citeren zou de tekst misschien uit platitudes lijken te bestaan, maar de ijle synthesizertonen en schelle gitaarakkoorden vormen zonder meer een droevig hoogtepunt. Het middengedeelte van het album is wat harder, het is daar dat de lengte zich begint te wreken. Acht maal acht minuten is misschien logisch voor een album rond dit magische getal, vijf maal acht had echt volstaan.


mij=Alien Do God / Konkurrent

8 reacties

 1. Ludo

  is ie hier al uit dan Mark? want The Meaning of 8 besprak ik dus dit jaar en die kwam ook met hele hele dikke vertraging hier pas uit.. Wat ik bedoel, het zou me niet verbazen dat de Feel Good Ghosts-promo pas komend jaar bij File Under op de mat valt.

 2. Ludo

  wat ook niet helpt is dat de band voorlopig op (mogelijk permanente) hiatus gaat en Pitchfork de plaat waarvoor Mark warmloopt een 4 gaf..
  (voorlopig alleen nog via de import te krijgen, als ik de site van Velvet music moet geloven)

 3. Marm

  Eeeh, Mark?!? Doe maar Marm of gewoon Paul.
  En nee, ik heb inderdaad niet alle platen die hier gerecenseerd zijn beluisterd (beetje flauw), maar ik heb wel Feel Good Ghosts ontdekt (via radiostation The Current uit USA).
  Deze plaat weet mij dus te boeien van begin tot eind en het verbaast mij echt dat deze band niet bekender is in Europa. Wellicht dat die plaat dus niet als promo deze kant op wordt gestuurd, maar daar weet ik dus niks van (zou trouwens niet raar zijn, want het zijn behoorlijke milieu-hippies).
  Misschien dat jullie die plaat ook wel afbranden, geen idee en dat zou me ook niks uitmaken. Maar ik ben wel altijd benieuwd want ik kom hier graag.
  Ben trouwens ook nog steeds erg benieuwd naar de (hopelijk aanstaande) recensie van Skeletal Lamping van Of Montreal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven