Coldplay – Viva La Vida Or Death And All His Friends

Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His FriendsWaarschijnlijk klinkt het bij velen niet vreemd in de oren als ik zeg dat ik het jammer vond dat Coldplay in ene keer zo ‘groot’ werd. Want wat een ontdekking was dat debuutalbum Parachutes. En het optreden in Ahoy in 2002 was fenomenaal. Met hun volgende cd braken ze definitief door tot de groten der aarde. Uiteraard verdiend, maar wel jammer. Dat dit ook druk met zich meebrengt, kon je duidelijk horen op X&Y, dat gewoonweg niet het niveau haalde wat we van Coldplay gewend waren. Ik denk dat fans van het eerste uur massaal zijn afgehaakt na dit album. Daar merkte ik alleen weinig van bij de kaartverkoop afgelopen 7 juni. Ondanks dat het nieuwe album nog niet eens uit was, was het eerste concert binnen tien minuten uitverkocht en nog geen tien minuten later het tweede. Misschien hadden ze het album al op internet geluisterd? Want ook het nieuwe Coldplay-album ontkwam niet aan de lek-rage van de laatste jaren. En wie dit gelekte album luisterde hoorde weer een vitaal Coldplay, met verrassende nummers. Zo ontzettend Coldplay, maar toch weer totaal anders. Zelf was ik niet zo gecharmeerd door de eerste single “Violet Hill“. Ga ook vooral niet af op dit nummer, het is niet representatief voor de rest van de cd. Wel zit halverwege een dip. Zo ongeveer na het nummer “Yes”, waarin Chris Martin een te lage stem gebruikt en naar mijn idee er zelfs naast zit af en toe. Het nummer “Viva La Vida” valt me ook tegen als titelnummer, ik krijg een beetje een kerstgevoel bij ‘bells are ringing’ en ‘chiors are singing’. Bij de laatste twee nummers pakken ze het weer op om het toch weer Coldplay-ish af te sluiten. Ik vind “Strawberry Swing” het meest verfrissende nummer op de cd en het zal zeker een saamhorige vibe geven tijdens het concert. De gelukkige 20.000 mensen die kaarten hebben weten te bemachtigen zullen zeker niet worden teleurgesteld, daar ben ik van overtuigd. Viva La Vida Or Death And All His Friends is het album dat X&Y zal doen vergeten.


mij=Capitol / EMI

29 reacties

 1. Joyce

  Ik was al lang en breed afgeknapt op de pianomuzakjes van Coldplay, maar met deze cd hebben ze me toch wel weten te verrassen eigenlijk. Een behoorlijke stijlbreuk en de plaat die voor mij de enige logische opvolger op Parachutes was geweest.

 2. In de reacties onder Tonie’s review (zie link) vragen boze fans zich af waarom X&Y nu opeens zo’n slechte plaat gevonden wordt. Tja. Wees maar vast voorbereid voor deze, want ook dit keer weer konden de reguliere media geen onvertogen woord over hun lippen krijgen.

 3. X&Y was geen slechte plaat, dat is misschien overdreven. Maar wel duidelijk minder de de twee voorgaande platen. Waarom dat is, kan ik eigenlijk niet precies zeggen. Hij sloeg niet aan bij mij, wel individuele leuke nummers zoals bv ‘Fix You’, maar het geheel was te slap. Ik heb met Viva La Vida nu al meer dan ik ooit met X&Y heb gehad merk ik.

 4. Maarten

  Ik vond (en vind!) X&Y nog altijd een topalbum! Nummers als Talk en White Shadows zijn bij mij uitgegroeid tot persoonlijke favorieten (vooral keihard in de auto!). Viva la Vida heb ik nu 1 keer compleet geluisterd en ik vind het zeer te waarderen dat deze geweldige band een andere weg heeft ingeslagen. Violet Hill is nu al een klassieker! Ik heb kaarten voor het concert in de Köln Arena in Oktober en kijk er zeer naar uit. Voor de Coldplay fans in NL die geen kaarten hebben voor Ahoy is dit overigens een goed alternatief, aangezien in Duitsland de kaartverkoop voor concerten altijd trager gaat dan in NL. Er zijn zeker nog kaarten beschikbaar en Köln is zeer goed en snel te bereiken vanuit NL met trein of auto. Ik woon in de buurt van Keulen en kan het weten!

 5. Ik begrijp niet dat mensen inderdaad een grens trekken na “A Rush…”: “X&Y” is namelijk precies hetzelfde. “Parachutes” vind ik prima, maar haar twee opvolgers kan ik maar lastig verdragen, op een enkel nummer na. Zo vind ik Speed Of Sound geweldig, so sue me.

 6. Ben

  Gelukkig is muziek nog steeds een zaak van emotie, smaak enzovoorts en geen exacte wetenschap.
  Dat gezegd hebbende moet ik constateren dat twee luisterbeurten me tot nu toe ook niet echt hebben kunnen overtuigen. Maar goed dat kan nog komen. Ben ook geen fan van het eerste uur, ben pas serieus gaan luisteren toen “Fix You” (en dus niet “Clocks” me overdonderde.

 7. Spookrijder

  Heb de afgelopen dagen intensief naar Viva La Vida geluisterd, en ik vind het maar een rare plaat. Een handvol prima songs (London Cemeteries, Viva La Vida, Violet Hill), maar er staan ook weer tal van middle of the road nummers op. Wanneer gaat Coldplay nu eindelijk eens inzien dat less in hun geval more is? Het beste voorbeeld is denk ik nog wel Lost!. De versie die op het album staat is werkelijk een draak. Maar de akoestische bonustrack, met alleen Martin op piano, is prachtig. Dan denk ik: hoor je dat nou zelf niet?

 8. Allright I’m back. The strange thing above my house is gone. They told me that Chris is one of many to spread a message to all you music lovers, and that he’s doing a great job. We live in a beautifull world, some get made and some get send. Music has a great influence on listeners. Some music send negative energy to you, it’s time to be positive. Listen to more Coldplay and eat more chocolate. Music is also part of the evolution on this planet, it can change the way you think, it can be the beginning of peace. Enjoy loud guitars bass and drums, but take some time to read and listen to the lyrics of this guy to, and just sing along with him. That’s what they told me, and I don’nt know what to think, but I know this earth needs peace. We’re part of a bigger plan, Niburu is allready here. I don’nt know what I’m saying, but Prikkie, thanks for reacting ! Goodbye, Yahn.

 9. Okay, your right, I’m sorry, I gues I just needed to chat with someone and I thank you for the little chat. I know it sounds pathetic, but I was listening to some coldplay songs, I feld lonely, had a fieuw beers and then I reacted on this site.But it is the way how I feel about Coldplay, I think the’re realy great. And now I stop couse you’re right, soms kun je beter niks zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven