Erik Levander – Kondens

Erik Levander - KondensIk wilde hier schrijven dat we blij mochten zijn dat we na onder andere Efterklang en Under Byen weer iets prachtigs uit Denemarken mochten verwelkom. Deze nieuwe plaat van Erik Levander komt namelijk uit op het label van Efterklang, en de man mocht ook nog hun instrumenten en studio gebruiken. Maar ja, het is een Zweed. Dus blijft Denemarken toch nog wat achter qua muziek op zijn Scandinavische buurlanden. Niet getreurd, want Levander heeft wel degelijk goed geluisterd naar zijn platenbazen. En dat is niet verkeerd natuurlijk – hoewel die laatste plaat van Efterklang eigenlijk veel te gekunsteld klinkt. Erik Levander dus; maakt al een kleine tien jaar muziek op bescheiden schaal, en dat past eigenlijk wel bij de muziek zelf. Denk dus aan Efterklang, zonder glitch en pop, maar met een forse dosis gelukzalige ambient en modern klassiek. Zoals het een echter Scandinaviër betaamt is hij goed met weidse sferen en filmische vergezichten. Nergens wordt het zo dreigend als een Biosphere of Deathprod dat weleens plegen te doen; veeleer wordt het hoofd geknikt richting de melodieuze esthetiek van Eluvium. Erg mooi en hoopgevend melancholiek dus; alleen in de afsluitende donkere drone die “Sömnbrusten” heet wordt van deze methodiek afgeweken. En dat is maar goed ook, want anders was net te zoetjes gebleven. Fijn plaatje dus.


mij=Rumracket / Konkurrent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven