I Am Kloot

Toen in de december de optredens van I Am Kloot werden uitgesteld, was het even slikken voor de fans. Gelukkig hebben ze niet lang hoeven wachten; een paar maanden later komen de heren namelijk alsnog netjes naar Nederland. De groep speelt hier op vier verschillende plekken, waarvan Doornroosje de eerste is. Misschien hierdoor, misschien door de ligging of misschien te danken aan de vrijdagavond; het optreden was in een wip uitverkocht. Door het slechte weer komen de leden iets later dan verwacht in Nijmegen aan en een uur later dan gepland geef ik singer-songwriter John Bramwell een hand. Samen zoeken we een plek op bij de bar, waar ik vervolgens mijn vragen voorlees. De antwoorden komen erg spontaan, uitgebreid en gaan gepaard met veel sigaretten. Ze gaan over de Nederlandse tour, het nieuwe album en veel meer.
I Am Kloot


mij=Interview: Marz667. Foto's: Dennis
Het afzeggen van de vorige tour
Het moet natuurlijk even gevraagd worden, de reden van de vorige afzegging. “Dit is iets waar ikzelf ook erg mee gezeten heb en van baalde. Zoiets doe je natuurlijk alleen wanneer het echt nodig is en dit was het zeker.” Het blijkt dat Bramwell ernstige problemen met zijn stem had. “Ik kwam erachter bij een optreden in Engeland, het ging opeens erg slecht met mijn stem en ik liet vervolgens het publiek alles zingen. Toen ik de volgende ochtend naar de dokter ging bleek ik drie weken niet meer te mogen praten en optreden…” Dit was echter niet zijn grootste probleem; “Ik mocht tevens drie weken niet roken, het was een hel.”
Gelukkig maakt de frontman het nu weer goed en is hij blij weer op te kunnen treden. “We hebben zelfs onlangs dat concert in Engeland nog gratis overgedaan, aangezien ik me er niet goed bij voelde. Ook de rest van de tour doen we precies als gepland; iedereen blij.” Zelfs de voorprogramma's blijken hetzelfde te zijn. “Normaal gesproken nemen we zelf een supportact mee, tijdens deze tour zijn het echter allemaal lokale bandjes geworden. De meeste heb ik natuurlijk wel gecheckt, maar ik heb geen idee hoe ze live klinken. Ik ga me lekker laten verrassen, dat is voor mij eigenlijk gewoon een gratis concert, haha.”
I Am Kloot
Amsterdam, Pinkpop en Lowlands
Dat de zanger gek is op Nederland wordt al snel duidelijk. “We spelen hier super graag. Elk land doen we slechts één keer aan, maar Nederland maar liefst vier keer!” De band heeft bovendien gekozen voor de wat kleine(re) zalen. “Ik hou eigenlijk niet zo van grote zalen. Als bezoeker wil je zien wat er op het podium gebeurt!” Op festivals spelen is echter een ander verhaal. “We hadden eigenlijk bijzonder graag op Pinkpop gestaan. Helaas was de line-up al erg snel klaar dit jaar, waardoor er geen plek meer voor ons was. Daar zou ik ooit nog graag willen spelen!” Ook het andere grote festival zou I Am Kloot nog wel eens over willen doen. “Ons vorige optreden op Lowlands liep helemaal de soep in. Het begon hard te stormen en we waren gedwongen om te stoppen op de helft. Ik hoop dat we ooit nog eens een herkansing krijgen om daar te staan. Geweldig festival!”
Daarnaast denkt John erover om Amsterdam binnenkort solo aan te gaan doen. “Misschien een hele kleine zaal in Amsterdam, alleen ik met m'n gitaar, dit doe ik ook wel eens in Engeland.” Bij zulk soort optredens blijkt hij vooral covers en verzoekjes te spelen. “Het is de perfecte manier om de fans te ontmoeten en mee te praten, normaal is de zaal daar altijd te groot voor.” Of de andere leden ook zo hun eigen projecten hebben weet Bramwell eigenlijk niet. “Dat moeten ze zelf weten, ik zou er in elk geval geen probleem mee hebben.”
Het vierde schijfje – Moolah Rouge.
Hoewel het nieuwe album van I Am Kloot nog niet in de winkels te vinden is, hebben ze hem wel al mee op tour. “We zijn enorm trots op het resultaat. Hij is een beetje het vervolg op het vorige album geworden en zit van met ons I Am Kloot-ish geluid” – een zelfbedacht genre wat de groep hun muziek geeft, “we doen dit omdat het geen rock, indie noch folk is, het is gewoon I Am Kloot-ish, verder niks.”
I Am Kloot
Opvallend is dat het album in een paar dagen is opgenomen en dat er een vervolg voor later dit jaar gepland staat. “We proberen zo rauw en echt mogelijk te klinken op onze albums. We zetten onszelf erg onder druk om alles zo kort mogelijk te doen. Sommige dingen ontstaan zelfs pas in de studio!”
Het nachtleven van I Am Kloot
Wanneer ik vertel door mijn vragen heen te zijn blijft de frontman relaxed zitten. Hij blijkt het wel gezellig te vinden en steekt nog een sigaret op. “Weten jullie nog een leuke plek om vanavond heen te gaan? Ik ben wel van plan om even naar de stad te gaan kijken.” De heren slapen in een hotel in Nijmegen en zijn niet van plan om meteen richting bed te gaan. “Zullen we anders na het optreden hier bij de bar afspreken? Ben wel benieuwd wat jullie van het optreden vinden; tot zo…”

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven