Neal Morse – Sola Scriptura and Beyond

Neal Morse - Sola Scriptura and BeyondRaar maar waar. De avond nadat Spock’s Beard hun live-dvd opnamen in de Boerderij in Zoetermeer speelde Neal Morse in diezelfde zaal. And guess what, hij nam met zijn band natuurlijk ook een live-dvd op. En die dvd verschijnt bijna vanzelfsprekend vlak na Live. Het voelt raar om Morse aan het begin van het concert te horen praten over ‘The Mighty Beard’. Zelf heeft hij overigens ook een verdomd mighty band bij elkaar gescharreld met als assistent-bandleider Collin Leijenaar (wat een beest van een drummer overigens). Deze band blijkt op de dvd Sola Scriptura and Beyond namelijk echt superstrak te zijn. Waar ik aan moet wennen is de ‘strakke’ serieuze smoeltjes aan het begin van de gig. Maar naarmate de avond vordert – de eerste dvd duurt maar liefst ruim twee uur en drie kwartier – oogt de band wat meer ontspannen en dat komt het kijkplezier absoluut ten goede. Over het luisterplezier zul je mij niet horen klagen. Ik zeg wel eens bagatelliserend dat Morse maar een trucje kent, dat trucje beheerst hij wel tot in de puntjes en dan maakt het me verder niet zo veel uit waar hij over zingt. Ik luister wel langs zijn Christelijke teksten heen, meezingen zal ik ze niet zo snel. Dat deed het daartoe aangemoedigde publiek in De Boerderij ook maar in beperkte mate. Ik heb dan liever dat hij zoals hij met Sola Scriptura deed muzikaal zijn zaakjes op orde heeft . De bijna integrale uitvoering van dat album is absoluut van heel hoog niveau. Het gitaarwerk van Paul Bielatowicz is bijvoorbeeld super en de tweede stem van Jessica Koomen is perfect gecast. Maar de frons op het voorhoofd van Morse lijkt er bijna in vast gebeiteld. Alleen tussen de nummers door is er plek voor een geintje. Al zijn er in de ?- en Testimony-medley ook van die typische Morse-momentjes, pas bij het Transatlantic-nummer “We All Need Some Light” zie ik wat echte ontspanning,. Zo zag ik Neal zelf liever altijd. Super relaxed op het podium zoals ik hem op zijn best uit zijn dak zag gaan in de Melkweg met de geinponems van Spock’s Beard. Maar ik heb toch er ondertussen wel vrede mee dat het is zoals het is en ga in oktober toch maar eens kijken als hij weer in de Boerderij speelt.


mij=Radiant / Metal Blade

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top