Sam Sparro – Sam Sparro

Sam Sparro - Sam SparroEen van de heerlijkste dingen aan muziek is het je helemaal in de ban kan nemen. Ik ben dan ook gruwelijk dankbaar dat ik op deze weblog na zo’n rush wild enthousiast mag rondbazuinen dat ik weer iets nieuws en geweldigs ontdekt heb. Deze week waren dat twee dingen. Allereerst was er de Belgische electroband Keatch. Ontdekt via Spunk, totaal fantastisch en een beetje Boys Noize-achtig, maar ja, er is nog geen plaat dus je zult het met hun MySpace moeten doen. Ook een geheel eigen stijl, verslavend maar weer heel anders (want poppier) is de net verschenen debuutplaat van de jonge Brit Sam Sparro. Vanuit het niets belandde hij deze maand op de cover van Mixmag (of zou die ook gewoon gekocht zijn?). In het bijgaande interview vertelt hij dat zijn hit “Black and Gold” – een ode aan de sterrenhemel – deuren zou hebben geopend bij zijn platenmaatschappij, waardoor hij in minimale tijd een heel album mocht opnemen. Nou, dat is dan wel overtuigend gelukt. Ik betrap mezelf erop dat ik de refreintjes van “Sick” en “Hot Mess” nu al loop mee te zingen. Op zich is Sparro natuurlijk gewoon de zoveelste hipsternicht die met een soulstem hits gaat zingen bovenop gladde electrodisco (dat herken je al aan de gestylede hoes), met het verschil dat zowel Sparro’s beats als zijn zang wél pakkend klinken. Fout ja, maar hoezo fout? Altijd de verantwoorde gebaande paden volgen, dat is pas fout! Sparro was ooit gospelzanger en je kunt zijn zang zelfs iets met Prince vergelijken. Hij speelt nu vooral entertainer en dat gaat hem prima af (“Cut Me Loose”). Met wat geluk speelt-ie op 8 juli als voorprogramma keihard Mika van het podium. Waar je het bij pakweg Jamie Lidell vooral van de warmere zang moet hebben en Chromeo te serieus R&B is, houdt Sparro het relaxed en werken zijn beats domweg beter. Dat is uiteraard ook een prestatie van zijn producers Jesse Rogg en Paul Epworth. Het soort liedjes dat Sparro maakt wil tegenwoordig al gauw kunstmatig, tijdgebonden en overbodig gaan klinken (zoals ook zijn eigen B-kantje “S.A.M.S.P.A.R.R.O.” op de “Black and Gold”-single, met extra minpunten voor de fantasieloze titel). Daarom kunnen de geslaagdere pogingen niet genoeg geprezen worden. Prima zomerplaat!


mij=Island / Universal

2 Comments

  1. Wat ik trouwens echt totaal geweldig vind aan Sparro is zijn volslagen gestoorde kledingkeuze. In het voorprogramma van Mika had-ie zich al gecamoufleerd als fleurige vuilniszak en in zijn nieuwe videoclip doet-ie een ontploft Photoshopfilter na. Niettemin gaat-ie daarmee een dikke hit scoren, zoveel is wel duidelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top