Soulfly

In 1998 begon Marc Rizzo de latin-metalgroep Ill Niño en sinds dat jaar kunnen we eigenlijk al niet meer om de gitarist heen. Hij viel niet alleen op door zijn hoge sprongen en het optreden met rugzak om, maar vooral door zijn goede gitaarspel. Na vijf jaar gediend te hebben verliet hij de groep, omdat die een een andere kant op wilde gaan. Hij protesteerde en zette zijn carrière solo voort. Veel rust werd hem echter niet gegund. Een klein jaar later hing metallegende Max Cavalera aan de telefoon. De gevolgen zijn ondertussen bekend; Rizzo speelt momenteel in Soulfly, heeft het erg naar zijn zin en krijgt hier erg veel ruimte. Ook voor het nieuwste project van de Cavalera-broertjes is hij gevraagd en maakt samen met hun de steden in Europa onveilig. Vanavond staat Cavalera Conspiracy in Paradiso in Amsterdam, File Under zoekt een stil plekje op om met Rizzo te praten over zijn opvallende carrière.
Soulfly
Wanneer ik een sociaal gesprek begin over voetbal blijk ik de verkeerde persoon voor me te hebben. “Het klopt dat ik vaak voetbalshirts draag, maar ik heb er eigenlijk maar weinig mee. Ik draag ze vooral omdat ik het lekker vind zitten. In Amerika is het niet echt een populaire sport ook, we vinden het erg saai om naar te kijken.” Wanneer hij de keuze moet maken, hoopt hij dat Italië er met de Europese titel vandoor gaat. “Maar ik volg het niet bepaald.” Hoewel hij geen fan is, vertel ik uiteraard dat Nederland onlangs ‘zijn club’ met gemak heeft ingemaakt.


mij=Interview: Marz667. Foto's: Dennis
Cavalera Conspiracy
Marc Rizzo was eigenlijk net bezig met zijn solotoer toen hij een telefoontje kreeg. “We zijn bezig met een nieuw project en we zouden jou graag als gitarist willen hebben”, zei Max Cavalera aan de andere kant van de lijn. Zonder met zijn ogen te hoeven knipperen stemde hij al in. Rizzo zegde het laatste deel van zijn toer af en reisde naar de studio. “Het was voor mij een heel makkelijke keuze. Zulke kansen moet je namelijk gelijk pakken.” Dat het een project is van enkel de broertjes ziet hij toch anders; “wanneer je goed naar het album luistert hoor je duidelijk mijn eigen geluid erin terug.” Iets wat tevens op de laatste Soulfly-platen het geval is. “Op de laatste drie albums van Soulfly hoor je bijvoorbeeld ook veel flamenco en akoestische stukken. Allemaal door mij bedacht en ingespeeld. Ze waren natuurlijk altijd al erg experimenteel en vernieuwend, ik heb ze enkel wat over de drempel geholpen.”
Drie keer in Nederland
In het tourschema valt het op dat de nieuwe groep maar liefst drie keer in Nederland staat. Voor de vele optredens in ons land heeft Marc niet echt een duidelijke verklaring. “We hebben het hier altijd erg naar onze zin en Amsterdam is een leuke stad – zo heb ik net wat shirts gekocht bij Independent Outlet. Dat we hier zo vaak staan is echter puur toeval. Onze toer concentreert zich vooral op de grote festivals, de lege plekken ertussen hebben we zoveel mogelijk proberen op te vullen met zalen.” Vandaag is één van deze zalen Paradiso. “Een erg mooie zaal. Eigenlijk niet erg vergelijkbaar met de andere zalen waarin we spelen. Ze zijn allemaal verschillend en hebben andere grootten.”
Marc Rizzo
Dat onze hoofdstad zijn voorkeur heeft wordt snel duidelijk. “Wanneer ik weer solo ga toeren dan kom ik trouwens zeker weer terug naar Amsterdam. Jullie zijn hier altijd erg supportive. Nederland is altijd erg goed geweest voor Ill Niño en Soulfly.”
De toekomst van Marc Rizzo…
Naast Ill Niño, Soulfly, Cavelera Conspiracy en zijn solowerk is de gitarist met veel meer projecten bezig. “Samen met mijn broer (Luke) heb ik de platenmaatschappij Phlamencore Records, we zijn van plan om hier binnenkort weer wat bands bij te tekenen. Ook heb ik een gitaarboek/dvd uitgebracht, die erg metalgericht is. Die is on-line te bestellen.” Wat er verder op zijn pad komt is nog niet zeker: “Ik ben nog erg jong en houd me voor alles open. De toekomst ligt nog helemaal voor me.”
Soulfly
De band Soulfly heeft reeds zeven leden versleten en de vraag is hoelang Marc Rizzo hier blijft hangen. Waarschijnlijk net zolang totdat hij een beter aanbod krijgt. De 31-jarige is namelijk één van de beste en gewildste gitaristen van dit moment. Na de huidige tour is het voor Rizzo meteen weer tijd om op pad te gaan; Soulfly is namelijk zo goed als volgeboekt tot midden 2009. “Ik ben erg blij dat ik het druk heb. Stilzitten is namelijk niks voor mij. Nadat Soulfly klaar is met toeren duik ik gelijk weer de studio in voor mijn derde soloplaat, die erg cool gaat worden.” De gitarist heeft grote plannen en naar mijn mening is er niemand die hem tegen kan houden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top