Jefferson Pepper – American Evolution

jefferson_pepper-american_evolution.jpgHet is een groot project waar singer/songwriter Jefferson Pepper zich aan gezet heeft. Na deel 1 – afgelopen maart – verschijnt nu deel 2 van zijn American Evolution-project. Het idee is om op drie cd’s met in totaal 51 liedjes de geschiedenis van de Verenigde Staten te vertellen. Niet de geschiedenis zoals die uit de boeken verteld wordt en waarin geschiedenis bestaat uit de beslissingen van machthebbers, maar de geschiedenis zoals die door de kleine man beleefd wordt. Ja, Woody Guthrie is nog niet vergeten in Amerika. Het eerste deel stopte in 1940. De cd die nu in de speler ligt beschrijft de jaren veertig tot en met tachtig van de twintigste eeuw. Het verhaal van een jongen die zich in 1941 aanmeldt om te vechten in het Amerikaanse leger opent de plaat, gevolgd door de opbouw van het grote militair-industrieel complex in de jaren vijftig. De opkomst van het hyperconsumentisme, nucleaire installaties, Vietnam en andere zware onderwerpen worden ook behandeld. Maar ook de opkomst van rock ‘n’ roll (in de stamper ‘Real Good Time’) is een thema. Het meest opvallende nummer is ‘One Percent’ een bizarre electronische track (maar wel met pedal steel!) over de steeds groter wordende scheiding tussen arm en rijk in de V.S. vanaf de jaren tachtig. Mooi om te zien dat de muzikale vorm de tijd waarin de tekst speelt illustreert. Het zijn geen lichte onderwerpen Jefferson Pepper is geen vrolijke man. Maar zijn tracks zijn meer dan degelijk en zijn vertelkunst is groots.


mij=American Fallout Records

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top