Tien Jaar Pop-O-Matic – Voorpret

Volgende week woensdag, donderdag en vrijdag vieren Tivoli en dj St. Paul dat hun dansavond Pop-O-Matic tien jaar bestaat. Ja, dat leest u goed, tien jaar. Dat er festivals zijn die al tien jaar bestaan is vrij normaal. Dat er bands zijn die nog veel langer bestaan, dat weten we ook. Maar dat een dansavond tien jaar blijft bestaan, dat is behoorlijk bijzonder. Zeker omdat ook al tien jaar lang dezelfde dj deze dansavond draait. Zijn naam? St. Paul. Hij miste slechts vier donderdagavonden in al die tien jaar. Dat zijn dus – minus vakanties – zo rond de vijfhonderd avonden waarop hij zijn publiek liet dansen. Dat er in Utrecht veel studenten rondlopen die op donderdagavond gaan stappen is natuurlijk een belangrijk bestaansrecht van de avond, maar dat deze avond los van alle hypes die zich per half jaar verplaatsen nog steeds wekelijks veel bezoekers trekt en bovendien fans en groupies voor de dj oplevert, dat is minder gewoon. Daarom is het feest. Groot feest. Met onder andere The Gossip, Lefties Soul Connection, GEM, The Madd, The Bees, een Belle & Sebastian dj-set en een popquiz. En dat levert weer een leuk festival op. File Under gaat er voor u kijken en probeert te ontdekken waarom Pop-O-Matic nog steeds goed draait. U kunt ook gaan kijken: onderaan dit artikel staat de vraag waarmee u een passe-partout voor drie dagen festival kunt winnen.
Tien jaar. Da's dus best wel lang


Woensdag
Op de eerste dag van het feest speelt The Gossip en dat is uiteraard al een reden om naar Tivoli te gaan. Al vanaf hun eerste(?) optreden in Nederland, een paar jaar geleden op Metropolis, staat de band te boek als overenthousiaste, vuige rock 'n roll podiumact en uit het eerste album dat vorig jaar verscheen blijkt dat deze band waanzinnig goed liedjes kan maken waar heel goed op gedanst kan worden. Voor St. Paul een reden om ze – samen met de programmeur van Tivoli – te boeken want zijn motto is al sinds jaar en dag: ‘Heb het liedje lief!’ Hij zal zijn liefde voor liedjes dagelijks tijdens dit festival laten horen, want St. Paul zal alle avonden opluisteren met zijn eclectische dj-sets. (Dat eclectische blijkt ook uit de aandacht: niet alleen heeft St. Paul een hele nacht korte sets op 3FM mogen draaien, ook de VIVA heeft aandacht voor deze man, al kan het zijn dat daar andere redenen een rol spelen…) Op de eerste woensdag draait St. Paul samen met vriend Gijsbert Kamer, de door velen verguisde popjournalist van de Volkskrant. Verguisd of niet – het is altijd zo gemakkelijk om kritiek te hebben; ik mag ‘m wel hoor, hij is een van de weinigen die naar mijn mening terechte kritiek op het Lowlandsprogramma uitsprak (al deed hij dat nog steeds op een erg vriendelijke manier)-, Gijsbert Kamer ademt popmuziek en zal oude tijden doen herleven: hij was het die samen met Paul ooit de Pop-O-Matic begon. Ook zal Lefties Soul Connection die avond nog een potje breken: na The Gossip betreden ook zij het podium. Nu al eclectisch.
Gossip
Donderdag
Een popquiz! En die popquizzen van St. Paul zijn vooral bekend van de Avond of Weekend van het Kippenvel. Behoorlijk alternatief, behoorlijk indie, helemaal niet gemakkelijk. Ik ga met een nauwkeurig samengesteld team in elk geval een gooi naar de prijzen doen! Daarna is er een Pop-O-Matic dansavond, maar niet zoals die normaal zou zijn. Dit is een Pop-O-Matic de Luxe, met korte optredens van GEM, Rico & Sticks (of andersom) en de Illusionary Rockers. Vooral die laatste zijn wel bijzonder: (on)bekend van Holland’s Got Talent met een bizarre mix van dans en cabaret. Of nou ja, misschien zijn het wel breakdancers met een goed gevoel voor humor. Prima avond, die lijkt op de gewone Pop-O-Matic, al wint er eerst iemand een popquiz en is het iets meer feest omdat er voor hetzelfde geld ook optredens zijn.
St. Paul zal zijn gezicht openbaren tijdens die drie dagen feest en het kan niet anders of er staat een glimlach op
Vrijdag
En dan de vrijdag. Dolblij met de boeking is St. Paul: een dj-set van Belle & Sebastian, het bandje dat niet meer zo heel underground is, maar zeker een vaste plaats in de platenkast van de dj en vele anderen heeft veroverd. Chris, Bobby en Richard draaien voor het eerst plaatjes in Nederland, terwijl ze dat in thuisland en omstreken toch al lang met plezier doen. Het moet wel zo zijn dat je ook hier de hele avond op door kunt dansen, al weet ik niets van de stijl van deze mannen. Jongens eigenlijk, net als St. Paul. The Bees is natuurlijk een alleraardigst bandje dat zeker een goede show weg kan geven. In verschillende stijlen maken ze bijzondere popliedjes en als het allemaal niet feestelijk genoeg is (wat ik me niet kan voorstellen) dan volgt daarna altijd nog The Madd, die met hun sixtiespop absoluut hebben laten zien hoe je een goed feest kunt bouwen. Maar vooral ook hoe je goede muziek maakt.
The Madd
Het lijkt me bijzonder om deze drie dagen allemaal mee te maken. Omdat het feest is, heeft Tivoli op deze manier zijn eigen festivalletje, het weekend na Lowlands. Voor iedereen die er nog geen genoeg van heeft. En voor iedereen die er nooit genoeg van krijgt. Of zoals de slogan van dit feestje zegt: ‘Different styles, different people, one love’.
Wil je bij dit feestje zijn? Geef dan antwoord op de volgende vraag:
Wat is de echte naam van dj St. Paul?
Mail je antwoord voor maandag 25 augustus, 23.59 uur en maak kans op een passe-partout voor drie dagen Tien Jaar Pop-O-Matic. De winnaars krijgen dinsdagochtend bericht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top