Metallica – Death Magnetic

Metallica - Death MagneticVoorop gesteld: slechter dan St. Anger kon het natuurlijk niet worden. Hoopvol werd er dan ook door velen uitgekeken naar opvolger Death Magnetic. Het album waarop weer gesoleerd zou worden. Het album waarmee men terug zou gaan naar de roots van de eerste drie albums. Dat laatste feit is maar deels waar. In veel nummers zit de trash-snelheid van het album Kill ’em all, maar meestal wordt dat niet het hele nummer volgehouden. De nummers zijn daarmee nog te fragmentarisch opgebouwd met niet al te subtiele tempowisselingen. Single “The day that never comes”, “Cyanide” en “All nightmare long” zijn daar goede voorbeelden van. Daarnaast heeft de productie van Rick Rubin de drums teveel op de voorgrond geplaatst. Okay, Lars heeft de potten en pannen weer ingeruild voor echte drums, maar het klinkt toch nog net iets te vlak. Ander minpunt blijft voor mij de stem van James Hetfield. Ik weet niet wat er mis is gegaan in de ontwenningskliniek maar met het verdwijnen van de alcohol is het rauwe randje er ook af. Even lijk ik de juiste stem weer te horen in “Broken beat and scared” en “The Judas Kiss”, wat dan ook meteen de sterkste nummers op de plaat zijn geworden, samen met het instrumentale “Suicide and redemption”. Wat toch wel het grote verschil maakt met de voorganger is de aanwezigheid van de vele gitaarsolo’s. Hammett mag zich weer volledig uitleven en doet dat na al die jaren nog steeds uitstekend. Zijn snelheid is zelfs verbazingwekkend te noemen in de wetenschap dat op het podium alles tegenwoordig twee keer zo langzaam gespeeld wordt. Afgezien van alle kritiek hierboven is dit misschien wel het beste werk van Metallica sinds hun Black Album, maar haalt het er nog lang niet bij. Death Magnetic werd de afgelopen dagen gepresenteerd als de comebackplaat van het oude Metallica. Nou, terug zijn ze nog niet, maar ze zijn in ieder geval een stukje op weg. Nog even één dingetje: een piano-intro (“The Unforgiven III”) op een Metallica-plaat? Misschien was James toch weer even aan de drank.


mij=Mercury / Universal

107 reacties

 1. EvR

  Het getuigt wel van magere muziekkennis als je vergelijkingen maakt met Kill ‘m all… Dat ten eerste.
  Wat ik zo wonderlijk vindt, is dat een band van het kaliber Metallica blijkbaar niet mag evolueren en zoeken naar andere richtingen. Als je er niks meer aan vindt, luister je er toch lekker niet naar?
  Metallica durft ondanks grote persoonlijke tegenslagen nieuwe wegen te bewandelen. En als je van het pad afwijkt, zijn we met zijn allen meedogenloos en zeiken we de band tot op het bot af. Daar begrijp ik niks van.
  Metallica is terug uit een diep dal. En dat is te horen!

 2. Danny

  Magere muziekkennis? Het gros weet dit album niet eens te noemen als je naar een Metallica album vraagt. Die kennen alleen “Black Album”. En tja, de heren hebben zelf in meerdere interviews de vergelijking gemaakt. “We gaan terug naar de begindagen”. Is het dan raar dat ik ze daarop afreken?

 3. Daan

  Toch wel grappig dat er zo’n discussie om dit album gaande is.. Ten tijde van “the black album” rekende de harde kern keihard af met de band (ik ook btw). Daarna werd het voor de oude fans alleen maar tenenkrommender en heb ik ze niet meer gevolgd al bleef ik wel het oude materiaal luisteren. Nu het nieuwe album op 3voor12 te beluisteren is heb ik toch even gechecked en ik vind het behoorlijk goed te pruimen. Ze worden nooit meer wat ze waren en dat is maar goed ook anders zouden ze het verwijt krijgen dat ze zichzelf herhaalden…. Er valt altijd wat te zeiken. Ik was aangenaam verrast door de nieuwe nummers, al moet ik wel zeggen dat het album nog niet blijft hangen qua songs. Ik ben blij dat ze het gaspedaal weer hebben kunnen indrukken en niet vergeten terug te schakelen! Ik ga m nog een paar draaibeurten geven voor ik mijn dfinitieve oordeel vel.

 4. Daan

  Toch wel grappig dat er zo’n discussie om dit album gaande is.. Ten tijde van “the black album” rekende de harde kern keihard af met de band (ik ook btw). Daarna werd het voor de oude fans alleen maar tenenkrommender en heb ik ze niet meer gevolgd al bleef ik wel het oude materiaal luisteren. Nu het nieuwe album op 3voor12 te beluisteren is heb ik toch even gechecked en ik vind het behoorlijk goed te pruimen. Ze worden nooit meer wat ze waren en dat is maar goed ook anders zouden ze het verwijt krijgen dat ze zichzelf herhaalden…. Er valt altijd wat te zeiken. Ik was aangenaam verrast door de nieuwe nummers, al moet ik wel zeggen dat het album nog niet blijft hangen qua songs. Ik ben blij dat ze het gaspedaal weer hebben kunnen indrukken en niet vergeten terug te schakelen! Ik ga m nog een paar draaibeurten geven voor ik mijn dfinitieve oordeel vel.

 5. Ik ben het niet met deze recensie eens, ik denk dat ze op dit album het beste van voorgaande hebben genomen met dit als resultaat.
  Metallica speelt weer in de normale E gestemde gitaren, hierdoor klinkt het ook veel sterker dan bijvoorbij load/re-load.
  Goede plaat en een goede comeback

 6. Ik ben het niet met deze recensie eens, ik denk dat ze op dit album het beste van voorgaande hebben genomen met dit als resultaat.
  Metallica speelt weer in de normale E gestemde gitaren, hierdoor klinkt het ook veel sterker dan bijvoorbij load/re-load.
  Goede plaat en een goede comeback

 7. Maarten

  De gitaar partijen hadden inderdaad wel wat harder gemogen. Ik snap ook niet waarom een topproducer zo kloterig durft te mixen. Waarschijnlijk hebben ze geprobeerd een “natuurlijk” geluid te maken want ik hoor weinig overdubs. Slechte keuze in een genre dat juist gekenmerkt wordt door kunstmatige dynamiek.

 8. Maarten

  De gitaar partijen hadden inderdaad wel wat harder gemogen. Ik snap ook niet waarom een topproducer zo kloterig durft te mixen. Waarschijnlijk hebben ze geprobeerd een “natuurlijk” geluid te maken want ik hoor weinig overdubs. Slechte keuze in een genre dat juist gekenmerkt wordt door kunstmatige dynamiek.

 9. Eddie Baby

  @Maarten: Gitaarpartijen harder? De rest zachter zal je bedoelen. Zo ziet Cyanide eruit: http://i35.tinypic.com/521bsw.png
  Mijn hemel. Het album is echt verschrikkelijk gemasterd. Alle dynamiek is opgegeven om maar zo hard mogelijk door de spekers te knallen. Die jongens willen de Loudness War winnen denk ik.
  Maar de muziek is wel een stuk beter dan ik van ze verwacht had. Vind ‘m wel lekker.

 10. Eddie Baby

  @Maarten: Gitaarpartijen harder? De rest zachter zal je bedoelen. Zo ziet Cyanide eruit: http://i35.tinypic.com/521bsw.png
  Mijn hemel. Het album is echt verschrikkelijk gemasterd. Alle dynamiek is opgegeven om maar zo hard mogelijk door de spekers te knallen. Die jongens willen de Loudness War winnen denk ik.
  Maar de muziek is wel een stuk beter dan ik van ze verwacht had. Vind ‘m wel lekker.

 11. @Eddie: Dat is Rick Rubin, de man over wie Apocalyptica ooit gnuivend tegen mij zei dat zijn ultieme doel is om een plaat te produceren zonder een seconde in studio geweest te zijn. Blijkbaar is ’em dat gelukt met Metallica 😉
  @George: Daarom is die Mercury-price van Elbow ook zo’n triomf! Hoezee!

 12. @Eddie: Dat is Rick Rubin, de man over wie Apocalyptica ooit gnuivend tegen mij zei dat zijn ultieme doel is om een plaat te produceren zonder een seconde in studio geweest te zijn. Blijkbaar is ’em dat gelukt met Metallica 😉
  @George: Daarom is die Mercury-price van Elbow ook zo’n triomf! Hoezee!

 13. Eddie Baby

  @Storm: dat lijkt Rubin inderdaad te zijn gelukt. Dit kwam ik tegen op what.cd:
  “This is interesting. Metallica were able to blame the poor production of St. Anger on Bob Rock. But, since the production, if not just mastering, is poor on this one, they have to take the blame themselves. In this MTV article http://www.mtv.com/news/articles/1592476/20080808/metallica.jhtml they state “The great thing about working with Rick is he’s never around”. I think they, with their knowledge of pro-tools, produced it themselves and only hired Rubin for his name in an attempt at redeeming their image.”
  En voor diegenen die nog niet bekend zijn met de Loudness War, zie http://www.turnmeup.org/

 14. Eddie Baby

  @Storm: dat lijkt Rubin inderdaad te zijn gelukt. Dit kwam ik tegen op what.cd:
  “This is interesting. Metallica were able to blame the poor production of St. Anger on Bob Rock. But, since the production, if not just mastering, is poor on this one, they have to take the blame themselves. In this MTV article http://www.mtv.com/news/articles/1592476/20080808/metallica.jhtml they state “The great thing about working with Rick is he’s never around”. I think they, with their knowledge of pro-tools, produced it themselves and only hired Rubin for his name in an attempt at redeeming their image.”
  En voor diegenen die nog niet bekend zijn met de Loudness War, zie http://www.turnmeup.org/

 15. Maarten

  @Eddie, met alle respect maar ik denk niet dat je weet waarover je praat. Dat grafiekje van je zegt 3x niks….
  Drums en vocalen geven bij normale (studio) muziek (metallica dus ook) de hoogste pieken.(zo niet, dan is de toonregeling uit ballans) Gitaren harder dus en niet drums en vocalen zachter want dan laat je een paar dB liggen.
  Ik ben zeker geen voorstander van zo hard mogelijk masteren maar bij deze schijf zit de “fout” in de mix. Met masteren heeft hier bijna geen invloed op gehad (tenzij het stereobeeld extreem uit elkaar is getrokken maar dat is moeilijk te achterhalen)

 16. Maarten

  @Eddie, met alle respect maar ik denk niet dat je weet waarover je praat. Dat grafiekje van je zegt 3x niks….
  Drums en vocalen geven bij normale (studio) muziek (metallica dus ook) de hoogste pieken.(zo niet, dan is de toonregeling uit ballans) Gitaren harder dus en niet drums en vocalen zachter want dan laat je een paar dB liggen.
  Ik ben zeker geen voorstander van zo hard mogelijk masteren maar bij deze schijf zit de “fout” in de mix. Met masteren heeft hier bijna geen invloed op gehad (tenzij het stereobeeld extreem uit elkaar is getrokken maar dat is moeilijk te achterhalen)

 17. Kaan

  Superalbum. Al die azijnzeikers die iets nieuws meteen afdoen als beroerd of fout moeten nog maar eens luisteren. De direct herkenbare Metallica sound die miste op St Anger is helemaal terug. Natuurlijk is het album niet ala Kill ‘m All maar dat is lochisch: een tweede Kill ‘m All zit niemand op te wachten. Ik zie uit naar de komende tour en ben benieuwd hoe dit live gaat klinken!!

 18. Roy

  Hier een liefhebber van het eerste uur.
  Ik zeg: eindelijk weer een CD die de moeite waard is om vaker te beluisteren. Nu teveel ouwehoeren over het verleden: dit is wat ze nu maken en het kan er zeker mee door. Succes heren.

 19. Roy

  Hier een liefhebber van het eerste uur.
  Ik zeg: eindelijk weer een CD die de moeite waard is om vaker te beluisteren. Nu teveel ouwehoeren over het verleden: dit is wat ze nu maken en het kan er zeker mee door. Succes heren.

 20. Rik

  Aan al de ‘critici’ die hier niet anders komen doen om metallica zwart te maken kunnen beter fan worden van andere bands. Als je in deze cd de metallica sound niet terug kanvinden ben je A)Doof B)geen muziekkenner.
  En ja St.anger was “slecht” zelfs dat vind ik overdreven. Het was anders maar stel dat een onbekende band dat album had afgeleverd had het een super-album geweest. Wij hebben gewoon teveel hoge verwachtingen van Metallica.
  dit is een zeer goed album
  Ik hoop dat ze op de volgende tour meer uit deze spelen.

 21. jooly

  ik ben nooit zon echte fan van ze geweest,en zeker niet van dat oude werk
  ik was dan ook aangenaam verrast door dit heerlijke album
  het rockt,het knalt,het raakt en het is gewoon een geweldige plaat geworden
  hoe zou jullie commentaar geweest zijn als dit een nieuwe band was en niet door rubin geproduceerd?
  laat die ouderwetse metallica (voor)oordelen toch achterwege aub en geniet van de muziek!

 22. jooly

  ik ben nooit zon echte fan van ze geweest,en zeker niet van dat oude werk
  ik was dan ook aangenaam verrast door dit heerlijke album
  het rockt,het knalt,het raakt en het is gewoon een geweldige plaat geworden
  hoe zou jullie commentaar geweest zijn als dit een nieuwe band was en niet door rubin geproduceerd?
  laat die ouderwetse metallica (voor)oordelen toch achterwege aub en geniet van de muziek!

 23. @ Jooly,
  Je slaat de spijker op de kop, als dit een album van een debuterende band was, dan was het een veelbelovend album geweest. Dan was ik ook wel benieuwd geweest naar de ontwikkeling van de band.
  Echter, dit is geen debuutalbum van een jonge, nieuwe band, maar een album van Metallica, een band die al 25 jaar albums opneemt. En dan vind ik ‘m toch een stuk minder interessant en veelbelovend. Sterker, dan vind ik het een zwak album. Van een band die al zo lang in het vak zit, mag je als luisteraar toch wel wat meer verwachten.

 24. @ Jooly,
  Je slaat de spijker op de kop, als dit een album van een debuterende band was, dan was het een veelbelovend album geweest. Dan was ik ook wel benieuwd geweest naar de ontwikkeling van de band.
  Echter, dit is geen debuutalbum van een jonge, nieuwe band, maar een album van Metallica, een band die al 25 jaar albums opneemt. En dan vind ik ‘m toch een stuk minder interessant en veelbelovend. Sterker, dan vind ik het een zwak album. Van een band die al zo lang in het vak zit, mag je als luisteraar toch wel wat meer verwachten.

 25. Anonymous

  Ik vind het een prima begin naar de terugweg van Metallica. De drumkit klinkt weer acceptabel, gitaren loeien weer, en weer lekker wat uptempo-songs. Ook weer een instrumentaaltje, fantastisch nummer!!!! alleen 1 minpunt vind ik intro nr. 7 Unforgiven3…..piano en Hardrock?!?! Het klinkt zo Marco Borsato die eerste 50 seconden….Jammer…..

 26. Anonymous

  Ik vind het een prima begin naar de terugweg van Metallica. De drumkit klinkt weer acceptabel, gitaren loeien weer, en weer lekker wat uptempo-songs. Ook weer een instrumentaaltje, fantastisch nummer!!!! alleen 1 minpunt vind ik intro nr. 7 Unforgiven3…..piano en Hardrock?!?! Het klinkt zo Marco Borsato die eerste 50 seconden….Jammer…..

 27. luketheduke

  Metallica, één ding wil ik zeggen, ze zijn er weer en gelukkig op een goede manier. Wat een discussies over afmixen en ik weet niet nog wat allemaal. Ten eerste ik heb ooit met onze band in een studio gezeten, en dat gezeik dat de drum te hard staat of de gitaarpartijen niet goed doorkomen??? Ikzelf speel gitaar, ben halfdoof aan één oor en toch hoor ik alle gitaarpartijen goed 🙂 Dus stop met zagen. Ze spelen gitaarsolo’s, twingitaar, hakkende rifs, wat wil je nog meer. Ik ben blij dat ze een mengeling van de vroegere albums spelen en dat het herkenbaar is, so what, so what ,so what, so what, so what what….

 28. luketheduke

  Metallica, één ding wil ik zeggen, ze zijn er weer en gelukkig op een goede manier. Wat een discussies over afmixen en ik weet niet nog wat allemaal. Ten eerste ik heb ooit met onze band in een studio gezeten, en dat gezeik dat de drum te hard staat of de gitaarpartijen niet goed doorkomen??? Ikzelf speel gitaar, ben halfdoof aan één oor en toch hoor ik alle gitaarpartijen goed 🙂 Dus stop met zagen. Ze spelen gitaarsolo’s, twingitaar, hakkende rifs, wat wil je nog meer. Ik ben blij dat ze een mengeling van de vroegere albums spelen en dat het herkenbaar is, so what, so what ,so what, so what, so what what….

 29. Rick

  Super album eindelijk !!! weer metallica
  Schijnbaar in een grotere gearage opgenomen als st anger 😛 whaha .
  neej ff zonder grappen grollen deze cd maakt t weer goed !!! had the ”new song” al 2 keer tijdens optredens gehoord en werd dr niet warm of koud van eerlijk gezegd.
  Dus de verwachtingen waren niet al te groot.
  Maar heb m nu al 3 keer afgeluisterd zonder te skippen en dat zegt al heel wat 😛
  en vergelijken met andere cd’s is zinloos.
  Metallica komt telkens met wat nieuws.
  De mazelen

 30. Rick

  Super album eindelijk !!! weer metallica
  Schijnbaar in een grotere gearage opgenomen als st anger 😛 whaha .
  neej ff zonder grappen grollen deze cd maakt t weer goed !!! had the ”new song” al 2 keer tijdens optredens gehoord en werd dr niet warm of koud van eerlijk gezegd.
  Dus de verwachtingen waren niet al te groot.
  Maar heb m nu al 3 keer afgeluisterd zonder te skippen en dat zegt al heel wat 😛
  en vergelijken met andere cd’s is zinloos.
  Metallica komt telkens met wat nieuws.
  De mazelen

 31. Maarten

  Wat mij opvalt is dat de balans tussen gitaar en drums wel goed is wanneer Kirk een solo geeft. Daarna zakt alles weer in als pudding. Een bewuste keuze of een poging om tijdens het masteren de pieken van de drums te halen waardoor de gitaren naar voren komen? Ik denk het eerste maar er zijn genoeg mensen die er weer hele andere theorieën op na houden.
  We weten niet welke keuzes (bewust) zijn gemaakt tijdens het mixen en of de manier van masteren vooraf was bepaald. Het grafiekje van Eddie geeft hier ook geen antwoord op. Hij heeft wel gelijk dat het lijkt of Metallica de loudness war probeert te winnen.
  Verder vind ik het echt een mooi album met sterke songs. Misschien is deze kloterige produktie juist hetgeen wat Metallica zo goed maakt.

 32. Maarten

  Wat mij opvalt is dat de balans tussen gitaar en drums wel goed is wanneer Kirk een solo geeft. Daarna zakt alles weer in als pudding. Een bewuste keuze of een poging om tijdens het masteren de pieken van de drums te halen waardoor de gitaren naar voren komen? Ik denk het eerste maar er zijn genoeg mensen die er weer hele andere theorieën op na houden.
  We weten niet welke keuzes (bewust) zijn gemaakt tijdens het mixen en of de manier van masteren vooraf was bepaald. Het grafiekje van Eddie geeft hier ook geen antwoord op. Hij heeft wel gelijk dat het lijkt of Metallica de loudness war probeert te winnen.
  Verder vind ik het echt een mooi album met sterke songs. Misschien is deze kloterige produktie juist hetgeen wat Metallica zo goed maakt.

 33. LiveInBerlin

  Jesus! Wat een geouwehoer en gezeik hier!
  Afgelopen vrijdag in Berlijn liet Metallica duidelijk zien en horen dat ze terug zijn! En hoe! Dit album is gewoon een goeie plaat met strakke gitaren en harde drums. En mensen die altijd maar zeiken over vroegah….. Vroegah was vroeger en nu is nu.
  Metallica: Welcome BACK!!!!!!!!!!!!!!!!!

 34. LiveInBerlin

  Jesus! Wat een geouwehoer en gezeik hier!
  Afgelopen vrijdag in Berlijn liet Metallica duidelijk zien en horen dat ze terug zijn! En hoe! Dit album is gewoon een goeie plaat met strakke gitaren en harde drums. En mensen die altijd maar zeiken over vroegah….. Vroegah was vroeger en nu is nu.
  Metallica: Welcome BACK!!!!!!!!!!!!!!!!!

 35. martijn

  Ik vond de plaat in eerste instantie helemaal niet, maar wat blijkt: het is een groeiplaatje. Begin ‘m steeds beter te begrijpen.
  En dat gelul hierboven over productie:
  Het enige echt goed geproduceerde album van Metallica is “The black album”.
  Alle kritiek die ik hierboven lees werd destijds ook gegeven aan And Justice For All.
  Namelijk: slechte productie, fragmenatarische songs etc. etc.
  Grappig dat iedereen die plaat nu vaak als een klassieker beschouwt, terwijl die productie echt Ruk is.

 36. martijn

  Ik vond de plaat in eerste instantie helemaal niet, maar wat blijkt: het is een groeiplaatje. Begin ‘m steeds beter te begrijpen.
  En dat gelul hierboven over productie:
  Het enige echt goed geproduceerde album van Metallica is “The black album”.
  Alle kritiek die ik hierboven lees werd destijds ook gegeven aan And Justice For All.
  Namelijk: slechte productie, fragmenatarische songs etc. etc.
  Grappig dat iedereen die plaat nu vaak als een klassieker beschouwt, terwijl die productie echt Ruk is.

 37. Jonathan

  Live spelen ze alles 2 keer zo traag?
  Jij bent nog nooit in je leven naar een metallicaconcert geweest. Ik heb ze de voorbije 5 jaar drie keer gezien en veel nummers spelen ze zelfs sneller dan op hun cd’s.
  Zever dus. 😉

 38. power_chord

  nou kijk. dat je zegt dat het op de eerste 3!! albums niet zo lijkt. ben ik wel met je eens, wantik vind het meerop de 4e album lijken XD
  (wat betreft: your life, judas kiss, bbs) rest heeft van alles wel een beetje maar dan in het jasje van death magnetic. en bovendien zou ik niet verrast zijn als er word beweerd dat het in de AJDA tijd geschreven zou zijn + dat elke album wel een verandering zit dus dat death magnetic weer net wat anders is dat maakt mij niet meer uit. ze zijn terug naar hun basisprincipe en dat is watik van metallica verlang. alleen we weten nu dat BA bijna de grens is.

 39. power_chord

  nou kijk. dat je zegt dat het op de eerste 3!! albums niet zo lijkt. ben ik wel met je eens, wantik vind het meerop de 4e album lijken XD
  (wat betreft: your life, judas kiss, bbs) rest heeft van alles wel een beetje maar dan in het jasje van death magnetic. en bovendien zou ik niet verrast zijn als er word beweerd dat het in de AJDA tijd geschreven zou zijn + dat elke album wel een verandering zit dus dat death magnetic weer net wat anders is dat maakt mij niet meer uit. ze zijn terug naar hun basisprincipe en dat is watik van metallica verlang. alleen we weten nu dat BA bijna de grens is.

 40. Eddie Baby

  @George: Als je hier niet anders komt doen dan Tokio Hotel zwart te maken kan je beter fan worden van andere bands. Als je in deze cd de Tokio Hotel sound niet terug kan vinden ben je A)Doof B) geen muziekkenner.
  Of zit ik hier nu bij de verkeerde recensie?

 41. Eddie Baby

  @George: Als je hier niet anders komt doen dan Tokio Hotel zwart te maken kan je beter fan worden van andere bands. Als je in deze cd de Tokio Hotel sound niet terug kan vinden ben je A)Doof B) geen muziekkenner.
  Of zit ik hier nu bij de verkeerde recensie?

 42. @Storm

  Idd, St. Anger was ruk. Natuurlijk zijn de eerste 3 albums juweeltjes. De heren worden ook een stukje ouder. Op verschillende forums wordt DM met de grond gelijk gemaakt. Niet geheel gepast. DM is een plaat waar alles in te vinden is. Tis herkenbaar, een logische en betere opvolger van het zwarte album. Dit afgeleverde werk is hoe de heren zich hebben hervonden. DM bruist van de energie, waar ik vrolijk van word, haha. Tis een andere plaat dan de eerste 3 albums waar het gros is blijven hangen, logisch want dat is Metallica!

 43. @Storm

  Idd, St. Anger was ruk. Natuurlijk zijn de eerste 3 albums juweeltjes. De heren worden ook een stukje ouder. Op verschillende forums wordt DM met de grond gelijk gemaakt. Niet geheel gepast. DM is een plaat waar alles in te vinden is. Tis herkenbaar, een logische en betere opvolger van het zwarte album. Dit afgeleverde werk is hoe de heren zich hebben hervonden. DM bruist van de energie, waar ik vrolijk van word, haha. Tis een andere plaat dan de eerste 3 albums waar het gros is blijven hangen, logisch want dat is Metallica!

 44. Jan

  Wat een gezeur en een geklaag allemaal zeg!Het lijkt een beetje makkelijk om maar weer eens Metallica af te zeiken! Ik zit die plaat nu te luisteren en vind hem behoorlijk vet. Tuurlijk, is ie nog niet zo goed als kill em all,m ride the lightening of Master, maar die vergelijking is niet eerlijk. Die platen staan te boek als klassiekers omdat ze een geheel nieuwe muziek op de markt brachten. Deze doet dat niet, en is net vers van de pers.
  Ik zit hier echter met een big smile te luisteren hoe vette riffs uit mijn speakers knallen. Goeie plaat! Qua tempo en riffs vetter dan Black album, en dan alle troep die daarna kwam natuurlijk!

 45. Jan

  Wat een gezeur en een geklaag allemaal zeg!Het lijkt een beetje makkelijk om maar weer eens Metallica af te zeiken! Ik zit die plaat nu te luisteren en vind hem behoorlijk vet. Tuurlijk, is ie nog niet zo goed als kill em all,m ride the lightening of Master, maar die vergelijking is niet eerlijk. Die platen staan te boek als klassiekers omdat ze een geheel nieuwe muziek op de markt brachten. Deze doet dat niet, en is net vers van de pers.
  Ik zit hier echter met een big smile te luisteren hoe vette riffs uit mijn speakers knallen. Goeie plaat! Qua tempo en riffs vetter dan Black album, en dan alle troep die daarna kwam natuurlijk!

 46. toompje

  hoe kan het nou dat 90% van de berichten klagen over dat “iedereen” metallica zit af te zeiken… Ik zie er eerlijk gezegd weinig negatiefs tussen. Ik vind de plaat bij de weg ontiegelijk sterk. Hij rockt enorm.

 47. toompje

  hoe kan het nou dat 90% van de berichten klagen over dat “iedereen” metallica zit af te zeiken… Ik zie er eerlijk gezegd weinig negatiefs tussen. Ik vind de plaat bij de weg ontiegelijk sterk. Hij rockt enorm.

 48. EddieBaby

  Dan kan dan wel zijn “Toompje”, maar ik hoor toch duidelijk het verschil tussen de cd-versie en de versie die Metallica gebruikt heeft in Guitar Hero. Het verschil is soms schrikbarend. In bijv de laatste helft van The Day That Never Comes komen de ritmegitaren er in de GH-versie ineens kraakhelder uit, terwijl het op de cdversie een vervormende brei is. Ik vind het schandalig dat Metallica een cd uit brengt die zo slecht gemixt (danwel gemasterd) is. Zeker omdat ik het beste album vind dat ze in jaren hebben uitgebracht en ze de vorm weer flink te pakken hebben.
  Hier is overigens meer info te vinden:
  http://mastering-media.blogspot.com/2008/09/metallica-death-magnetic-clipping.html
  en
  http://mastering-media.blogspot.com/2008/09/metallica-death-magnetic-sounds-better.html

 49. EddieBaby

  Dan kan dan wel zijn “Toompje”, maar ik hoor toch duidelijk het verschil tussen de cd-versie en de versie die Metallica gebruikt heeft in Guitar Hero. Het verschil is soms schrikbarend. In bijv de laatste helft van The Day That Never Comes komen de ritmegitaren er in de GH-versie ineens kraakhelder uit, terwijl het op de cdversie een vervormende brei is. Ik vind het schandalig dat Metallica een cd uit brengt die zo slecht gemixt (danwel gemasterd) is. Zeker omdat ik het beste album vind dat ze in jaren hebben uitgebracht en ze de vorm weer flink te pakken hebben.
  Hier is overigens meer info te vinden:
  http://mastering-media.blogspot.com/2008/09/metallica-death-magnetic-clipping.html
  en
  http://mastering-media.blogspot.com/2008/09/metallica-death-magnetic-sounds-better.html

 50. KrimpenDrummer

  Niks mis met de piano-intro bij The Unforgiven 3. Ik Nothing Else Matters zitten violen, en dat past er ook bij. Ik vind het juist mooi.
  En op het podium speelt Metallica juist alles veel sneller

 51. KrimpenDrummer

  Niks mis met de piano-intro bij The Unforgiven 3. Ik Nothing Else Matters zitten violen, en dat past er ook bij. Ik vind het juist mooi.
  En op het podium speelt Metallica juist alles veel sneller

 52. jb

  Een op muzikaal gebied prima plaat! Echter, bagger geproduceerd, tijdens de mix of master is er teveel compressor gebruikt wat alle dynamiek wegslaat.
  De gemiddelde “blij met mijn ipod” consument zal dit niet snappen, vandaar een korte uitleg.
  Sinds 1983 word audio op schijf of casette steeds luider gemixd. In vaktermen als de loudness war betiteld.
  We zijn nu echter zover gekomen dat de hoge pieken in de audio worden weggeknipt wat leid tot een dynamiek loos geluid.
  Een platte pannenkoek die luid klinkt en na een kwartier de oren vermoeid.

 53. jb

  Een op muzikaal gebied prima plaat! Echter, bagger geproduceerd, tijdens de mix of master is er teveel compressor gebruikt wat alle dynamiek wegslaat.
  De gemiddelde “blij met mijn ipod” consument zal dit niet snappen, vandaar een korte uitleg.
  Sinds 1983 word audio op schijf of casette steeds luider gemixd. In vaktermen als de loudness war betiteld.
  We zijn nu echter zover gekomen dat de hoge pieken in de audio worden weggeknipt wat leid tot een dynamiek loos geluid.
  Een platte pannenkoek die luid klinkt en na een kwartier de oren vermoeid.

 54. dvh

  Metallica is al het gezeik ondertussen wel gewoon, denk ik. In 1984 werden ze al afgekraakt omdat ze een ballad op Ride The Lightning zetten. En precies die ballad is nu één van hun meest populaire nummers. In 1988 was het weer niet goed want ze namen een video op, en ga zo maar verder. De meeste mensen zijn gewoon zo dom als het achtereind van een varken. Eerst nadenken, dan spreken, wat vind je daarvan? Of is dat niet cool genoeg? Death Magnetic is een verademing na 15 jaar aanmodderen. Mijn belangstelling voor Metallica heeft jarenlang op een laag pitje gestaan, mijn respect is er altijd geweest.

 55. dvh

  Metallica is al het gezeik ondertussen wel gewoon, denk ik. In 1984 werden ze al afgekraakt omdat ze een ballad op Ride The Lightning zetten. En precies die ballad is nu één van hun meest populaire nummers. In 1988 was het weer niet goed want ze namen een video op, en ga zo maar verder. De meeste mensen zijn gewoon zo dom als het achtereind van een varken. Eerst nadenken, dan spreken, wat vind je daarvan? Of is dat niet cool genoeg? Death Magnetic is een verademing na 15 jaar aanmodderen. Mijn belangstelling voor Metallica heeft jarenlang op een laag pitje gestaan, mijn respect is er altijd geweest.

 56. toompje

  @dvh: waar heb je het over jongen? “al het gezeik”, “De meeste mensen zijn gewoon zo dom als het achtereind van een varken”, “Eerst nadenken, dan spreken”. Met verkeerde been uit bed gestapt misschien? Over wie heb je in jonetansnaam? Doe toch niet zo gefrustreerd en ga gewoon lekker de CD luisteren.

 57. toompje

  @dvh: waar heb je het over jongen? “al het gezeik”, “De meeste mensen zijn gewoon zo dom als het achtereind van een varken”, “Eerst nadenken, dan spreken”. Met verkeerde been uit bed gestapt misschien? Over wie heb je in jonetansnaam? Doe toch niet zo gefrustreerd en ga gewoon lekker de CD luisteren.

 58. haaf

  Wees blij , eindelijk weer een lekker album
  Ze zullen het nooit meer goed doen ,maar dit is tenminste weer een lekker goed te beluisteren album
  Ben al heel benieuwd naar mijn eerste concert na 92 .Kijk er wel naar uit

 59. haaf

  Wees blij , eindelijk weer een lekker album
  Ze zullen het nooit meer goed doen ,maar dit is tenminste weer een lekker goed te beluisteren album
  Ben al heel benieuwd naar mijn eerste concert na 92 .Kijk er wel naar uit

 60. al die meningen, fantastisch, maar wie van jullie luistert werkelijk naar het album. laat het voorgaande los. rot op met het woord comeback. zet je koptelefoon en kom tot de kern: luisteren , dan voel je het ook. het album is FANTASTISCH. al die koleredetails, daar gaat het niet om. desnoods speelt kirk hammet een valse noot! als het op z’n plek is, dan is het OK. vooral recensisten en dat is wat we allemaal zijn, doen te wijsneuzerig. echt geloof me. en rick rubin is niet zomaar iemand! dus over het geluid …

 61. al die meningen, fantastisch, maar wie van jullie luistert werkelijk naar het album. laat het voorgaande los. rot op met het woord comeback. zet je koptelefoon en kom tot de kern: luisteren , dan voel je het ook. het album is FANTASTISCH. al die koleredetails, daar gaat het niet om. desnoods speelt kirk hammet een valse noot! als het op z’n plek is, dan is het OK. vooral recensisten en dat is wat we allemaal zijn, doen te wijsneuzerig. echt geloof me. en rick rubin is niet zomaar iemand! dus over het geluid …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven