Cold Sun – Dark Shadows

cold_sun-dark_shadows.jpgUitgebracht op het sympathieke reissue-label World In Sound en bovendien voorzien van een prachtige hoes: dit moest een fijne kennismaking gaan worden met Cold Sun. Het psychedelische kwartje viel tijdens de autorit die ik hiervoor uitgezocht had niet en tijdens het wachten voor de verkeerslichten besloot ik de cd voor een andere in te wisselen. Het was genoeg voor nu. Op de binnenhoes zag ik het toen staan: ‘warning: do not operate motor vehicle of power tools while listening to these recordings.’ Aha! Dat verklaarde veel. Thuisgekomen kreeg Dark Shadows een hernieuwde kans en kreeg ik ook de mogelijkheid om me eens nader in de band te verdiepen. Het album werd in 1970 opgenomen in de Sonobeat-studio in Austin, Texas. Het werd echter pas in een gelimiteerde oplage uitgebracht op een dubbel-lp in 1991. Gelukkig heeft World In Sound dit album van de band rond Bill Miller verder opgepimpt tot deze release. Miller trad later toe tot de begeleidingsband The Aliens van Roky Erickson (oprichter van The 13th Floor Elevators). Zijn belangrijkste wapen is de Autoharp, een instrument dat we niet vaak tegenkomen in de popmuziek. Al is dit in muziekstromingen als de bluegrass een veel bekender instrument. Op Dark Shadows wordt het ingezet in lange uitgesponnen psychedelische stukken waar het vijftal muzikanten er een heuse trip van maakt. Het album telt van origine zeven tracks waaraan twee nummers (uit 1972) toegevoegd zijn. Miller schrijft nog: ‘Roky Erickson – I really hope you like this, boss’. Ik weet het wel zeker. Dit is voer voor psychedelica-liefhebbers.


mij=World in Sound / Clearspot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top