Oasis – Dig Out Your Soul

Oasis - Dig Out Your SoulEigenlijk is Oasis nogal een sneue band. Al jaren geen grote hit meer gescoord, recensies zelden nog positief, concertzalen steeds kleiner. En toch blijven de broertjes Gallagher in alle interviews roepen dat Oasis nog steeds de beste band ter wereld is. Knap dat ze er zelf nog in blijven geloven, maar de vraag is of ze alle grootspraak nog wel kunnen waarmaken. Met het nieuwe album Dig Out Your Soul wagen ze opnieuw een poging. Opener “Bag It Up” is een nogal standaard, nietszeggende rocker die ook op hun vorige plaat had kunnen staan. Pas bij het volgende nummer “The Turner” wordt het wat boeiender. Zo psychedelisch en tegelijk gedreven heeft Oasis zelden geklonken. En vanaf dat moment wordt het alleen maar beter. Opvallend is dat het vooral de door Noel gezongen nummers zijn die blijven hangen, zoals het snoeiharde, Chemical Brothers-achtige “Falling Down”. Er staat ook weer een echte Oasis-klassieker op het nieuwe album: “I’m Outta Time” kan zo bijgeschreven worden in het rijtje met “Don’t Look Back in Anger” en “Sunday Morning Call“. Schitterend nummer. In vrijwel ieder nummer klinkt de invloed van de Beatles weer overduidelijk door en volgens Oasis-ontdekker Alan McGee is Dig Out Your Soul minstens zo goed als Revolver van de Beatles. Een beetje hype bij een nieuwe release kan Oasis tegenwoordig wel gebruiken maar ik geloof het pas als ze volgend jaar hun eigen Sgt Pepper’s uitbrengen. Hoe dan ook, Dig Out Your Soul is de interessantste Oasis-release van de afgelopen tien jaar.


mij=PIAS

34 Comments

 1. René

  Ik vind dit wel een wat vreemde recensie. Bag It Up had geenszins op Don’t Believe The Truth gepast, ‘The Turner’ heet ‘The Turning’ en zo psychedelisch is het nummer niet, Falling Down is allesbehalve een ‘snoeihard nummer’ en het Lennonesque I’m Outta Time heeft weinig met Don’t Look Back In Anger te maken, laat staan met het Noel-gezongen Sunday Morning Call.
  Dat het hun beste album in tien jaar is is dan wel weer waar, en daar gaat het eigenlijk om.

 2. Blink

  Je hebt helemaal gelijk wat The Turner betreft, moet natuurlijk The Turning zijn. Stom. Falling Down is misschien niet het snoeihardste nummer van Oasis maar de Chemical Brothers-achtige beats kwamen behoorlijk hard binnen via mijn koptelefoon, vandaar deze misschien iets te overdreven typering. En I’m Outta Time is inderdaad enorm Lennonesque maar ik vind het nummer wel degelijk in de traditie van meeslepende Oasis-nummers passen, waarbij ik vooral aan de twee genoemde nummers moest denken. Er zijn natuurlijk genoeg andere voorbeelden te bedenken. The Nature of Reality is trouwens het enige nummer van dit album waar ik niet zo kapot van ben.

 3. Blink

  Je hebt helemaal gelijk wat The Turner betreft, moet natuurlijk The Turning zijn. Stom. Falling Down is misschien niet het snoeihardste nummer van Oasis maar de Chemical Brothers-achtige beats kwamen behoorlijk hard binnen via mijn koptelefoon, vandaar deze misschien iets te overdreven typering. En I’m Outta Time is inderdaad enorm Lennonesque maar ik vind het nummer wel degelijk in de traditie van meeslepende Oasis-nummers passen, waarbij ik vooral aan de twee genoemde nummers moest denken. Er zijn natuurlijk genoeg andere voorbeelden te bedenken. The Nature of Reality is trouwens het enige nummer van dit album waar ik niet zo kapot van ben.

 4. René

  Blink, dank voor je snelle reactie. Muzieksmaak is natuurlijk erg subjectief, vergelijkingen met andere nummers zijn dat al helemaal. The Nature Of Reality vind ik zelf ook minder en (Get Off Your) High Horse Lady gaat ook wat vervelen, maar verder vind ik het absoluut een comeback van Oasis na de nodige matige albums, los van een aantal sterke singles.

 5. René

  Blink, dank voor je snelle reactie. Muzieksmaak is natuurlijk erg subjectief, vergelijkingen met andere nummers zijn dat al helemaal. The Nature Of Reality vind ik zelf ook minder en (Get Off Your) High Horse Lady gaat ook wat vervelen, maar verder vind ik het absoluut een comeback van Oasis na de nodige matige albums, los van een aantal sterke singles.

 6. vic

  sneue band? kleine zalen?
  twee weken geleden verkocht deze sneue band binnen een uur zijn uk-tour van 180.000 kaarten uit waaronder twee keer wembley arena (70.00 mensen). verder gaan ze in oktober naar o.a. parijs, LA, New york chicago op wereldtounee. ook allemaal uitverkocht.
  dezelfde sneue band heeft maandag zijn nieuwe album uitgebracht en daar op dezelfde dag 90.000 stuks van verkocht. het snelst verkopende album van het jaar (www.nieuws.nl)
  check je feiten fileunder.

 7. René

  Wembley Arena (samen trouwens ‘maar’ 25.000 mensen) was zelfs binnen 3 minuten uitverkocht.
  Oasis is helemaal niet zo’n sneue band als mensen graag roepen. Door Oasis’ arrogante houding roept de halve wereld juist het tegendeel (“Ze zijn sneu”), maar ondertussen genieten ze wereldwijd nog steeds een enorme populariteit.

 8. René

  Wembley Arena (samen trouwens ‘maar’ 25.000 mensen) was zelfs binnen 3 minuten uitverkocht.
  Oasis is helemaal niet zo’n sneue band als mensen graag roepen. Door Oasis’ arrogante houding roept de halve wereld juist het tegendeel (“Ze zijn sneu”), maar ondertussen genieten ze wereldwijd nog steeds een enorme populariteit.

 9. Blink

  Feiten?
  1995: Single Roll With It – 216.000 exemplaren verkocht in de eerste week.
  1995: What’s the Story) Morning Glory? – 347.000 exemplaren verkocht in de eerste week.
  1996: 2 Knebworth concerten, 125.000 bezoekers per avond. (volgens NME tenminste).
  En ja natuurlijk is sneu een relatief begrip als je nog steeds Wembley vol kunt krijgen 🙂

 10. Blink

  Feiten?
  1995: Single Roll With It – 216.000 exemplaren verkocht in de eerste week.
  1995: What’s the Story) Morning Glory? – 347.000 exemplaren verkocht in de eerste week.
  1996: 2 Knebworth concerten, 125.000 bezoekers per avond. (volgens NME tenminste).
  En ja natuurlijk is sneu een relatief begrip als je nog steeds Wembley vol kunt krijgen 🙂

 11. René

  Voor de geïnteresseerden hier, Noel Gallagher heeft gesuggereerd dat Oasis komende zomer in Manchester Stadium gaat spelen. Daar passen wél iets van 60.000 mensen in.

 12. JOhn

  Aardige cd, ongeveer even leuk als don’t believe. Noel schrijft en zingt nog steeds de sterkste nummers. Jammer alleen dat Liam, een goede zanger, in ieder door hem geschreven nummer moet vermelden dat het een liedje is (‘Here’s a song’) en jammer van de nietszeggende rijmelarij, dat kan beter (‘sing along’, ‘soldier on’). Maar goed, Oasis kan wat mij betreft vanwege vroeger nooit echt meer iets fout doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top