Dozer – Beyond Colossal

Dozer - Beyond ColossalIk ben vast niet de enige die vindt dat Chris Cornell zijn indrukwekkende stem de afgelopen tijd verleend heeft aan de ‘verkeerde’ muziek. Zo’n immense strot als hij heeft moet een rots in de branding zijn in denderende en dampende rock en niet lijzig figureren in een Timbaland-productie. Dat ik me hierover wederom opwind komt doordat ik net naar Beyond Colossal, de nieuwe cd van het Zweedse Dozer, heb zitten luisteren. Bij vlagen heeft hun frontman Fredrik Nording namelijk net zo’n sirene als Chris Cornell had in zijn goede dagen bij Soundgarden. In het refrein van “Exoskeloton Pt II” is de gelijkenis zelfs een beetje eng. Alsof Cornell zelf voor je staat in zijn Jesus Christ Pose. Muzikaal gezien tapt Dozer overigens wel uit een net iets ander vaatje dan Soundgarden. Ze zitten veel meer in de hoek van de stonerrock, met nadrukkelijke verwijzingen naar het goede van Black Sabbath. Gelukkig gaat de band al zo lang mee (de band debuteerde ooit met een split-cd met Kyuss-opvolger Unida) dat ze als vanzelfsprekend niet meer in de val van de monotone riff trappen waar stonerrock-bands nog wel eens last van hebben. Beyond Colossal is een heerlijke dampende dynamische rockplaat waarop naast de vocalen ook de logge rifftandem Nordin / Holappa uitblinkt. Enige minpuntje vind ik het drumgeluid, dat af en toe klinkt alsof de dozen van Lars Ullrich geleend zijn voor de opnamen. Maar de heerlijke Hammond-partijen die gasttoetsenist Jocke Aslund het afsluitende “Bound For Greatness” injaagt, doen je het terstond vergeten. Bovendien is er altijd Fredrik Nordin als de massieve Kolossus die alle mogelijke negatieve gedachten bij voorbaat al verdrijft.


mij=Small Stone / Bertus

3 Comments

  1. Milo

    Grappig dat het hier over Chris Cornell gaat. Ik vind zijn stemgeluid juist op dat van Lane Staley van Alice in Chains lijken! En het drumgeluid vind ik juist ontzettend krachtig. Verder ben ik het volledig met je eens: top plaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top