Ilse DeLange – Incredible

Ilse DeLange - IncredibleAfgelopen week zei ik het nog tegen mevrouw Storm: ‘Het zou me niet verbazen als Perez Hilton een dezer dagen Ilse DeLange net als Anouk oppikt en juichend over haar single “So Incredible” gaat schrijven.’ Prompt gebeurde dit afgelopen weekend, nog voordat ik mijn woorden omgezet had in een stukje. Ik zou het echt heel leuk vinden voor Ilse als ze door steun uit onverwachte hoek (of zullen hier gehaaide marketingstrategen achter zitten?) alsnog eens aan de andere kant van de plomp door zou breken. Ik denk al sinds het begin van haar carrière dat het erin zit voor haar, en volgens mij is het een kwestie domme pech geweest dat het nog niet gelukt is. Wat dat betreft is de nieuwe cd Incredible een sterke troef, want op deze nieuwe, vijfde cd klinkt Ilse opgeruimder dan ooit tevoren. Het mooie is ook dat hoe Incredible klinkt, voor het gros allemaal uit haar zelf komt. Zij bepaalt (in ieder geval tegenwoordig) zelf hoe een nieuwe plaat moet gaan klinken. Dus als Ilse de Zweedse sound wil verwerken in haar geluid, dan gebeurt dat. En ze heeft gelijk gehad in die keuze, want het geluid op Incredible is bijna eng in balans. Knap voorbeeld hiervan is de vast niet door toeval precies drie minuten durende vrolijke eerste single. Het is maatwerk en dodelijk doeltreffend. Of neem zo’n nummer als de stijlvolle ballade “Adrift”. Dat is het toonbeeld van hoe zeer Ilse op een goede manier berekend te werk gaat. Ze schreef het samen met singer/songwriter Nate Company en Macho Psycho. Die namen zeiden mij ook niets, maar Macho Psycho had bijvoorbeeld een flinke vinger in de pap bij enkele P!nk hits. Voor instrumentatie zorgen de geweldige slide van Lyle Workman (ex-Bourgois Tag en Todd Rundgren), soepele bas van Chris Chaney (ex-Jane’s Addicion en Alanis Morissette), toetsenlaag van Zac Rae (hielp mee aan My Brightest Diamond Workhorse-cd) en solide basis van drummer Matt Chamberlain (studiobeest pur sang, maar vooral bekend van Tori Amos). Zoveel ervaring maakt dat Ilse op d’r gemak kan doen waar ze het best in is: de sterren van de hemel zingen. Tuurlijk, er zijn genoeg mensen die haar te glad vinden en gruwelen van haar snik, maar als je dat op een open en ontwapenende manier doet zoals deze geboren Almelose, dan ga ik gewoon elke keer weer voor de bijl.


mij=Universal

5 Comments

  1. Haha, echt grappig en mooi dat Perez Hilton haar genoemd heeft en dat je t a la Char nog voorspeld hebt ook :). Overigens geniet Ilse DeLange al een klein, klein beetje bekendheid in Amerika: Armin van Buuren heeft The Great Escape geremixed, vandaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top