Jay Reatard – Matador Singles '08

jay_reatard-matador_singles-08.jpgOf het commercieel verstandig is waag ik te betwijfelen, maar je zult maar een aandrang hebben om elke muzikale scheet die je laat op te willen nemen en dan ook nog uit te willen brengen. De Amerikaan Jay Reatard is zo’n iemand. De lijst met releases sinds 1998 is indrukwekkend en ik vermoed dat die nog wel veel indrukwekkender zal worden. Hij is immers pas 28 jaar. Maar het aantal zegt uiteraard niets over de kwaliteit. Reatard is ingelijfd door Matador en met dit label achter zich, dat bijvoorbeeld Belle and Sebastian en Pavement in zijn catalogus heeft zitten, is er vast een stap naar meer publiek. Reatard heeft een neus voor het schrijven van sterke liedjes. De nummers op Matador Singles ’08 zijn, zoals de titel reeds aangeeft, dit jaar eerder op single uitgebracht en nu op een cd verschenen. De dertien liedjes houden het midden tussen punk, pop, new wave, maar zijn misschien wel beter samen te vatten als ‘kekke lekker in het gehoor liggende springliedjes’. Toch lijkt het me geen echt commercieel voer, want hiervoor zitten er teveel rauwe randjes aan. Reatard houdt volgens mij het credo hoog: ‘waarom tijd verdoen aan de productie als je ook een nieuw nummer kunt schrijven’. En gelijk heeft hij wat mij betreft. Laat je overigens niet afschrikken door de erg flauwe foto van Reatard op de achterkant van de hoes, hier zit hij in zijn blote reet op de plee omgeven door de singles. Matador Singles ’08 is wat mij betreft de leukste verzamelaar van singles die in 2008 uitgekomen is. Om veel beter tot de kern te komen van wat iemand kan, zou je elke artiest moeten verplichten zich eerst in losse nummers te bewijzen waarna er eventueel meer kan gebeuren.


mij=Matador / V2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top