Kampfar – Heimgang

Kampfar - HeimgangIn de optiek van het Noorse Kampfar staat Heimgang centraal voor de verbinding tussen de gewone wereld en de onderwereld en heeft het zoals velen abusievelijk denken absoluut niets uitstaande met de Duitse variant van het woord dat of naar huis gaan of het overlijden betekent. Maar welke betekenis men ook aan het woord verleent, het dekt de lading van het gebodene waar het deze band betreft naar behoren. Sinds de oprichting in 1994 door zanger annex gutturaal doodsrochel wonder Dolk heeft de inmiddels tot een vierkoppige bezetting uitgegroeide formatie zich namelijk toegelegd op een nihilistische vorm van pagan/black metal met folkloristische elementen slinks daarin verweven. De teksten worden steevast in het Noors gebracht en zorgen tezamen met de doorgaans sobere productie voor een obscuur underground geluid dat de liefhebbers van het genre zeker tot een euforisch hoogtepunt zal brengen. De tien nummers op Heimgang steken op het eerste gehoor simpel in elkaar, maar kennen in feite meerdere lagen die zich pas na enkele luisterbeurten langzaam prijs geven. Tot op heden was de muziek van Kampfar verstoken van keyboard geluiden. Deze keer worden die evenwel sporadisch ingezet om een aantal nummers zoals afsluiter “Vandring” wat kleur te verlenen en en passant te voorzien van een nog duisterder sfeer. Tot een commerciële knieval heeft dit overigens niet geleid, want Heimgang grijpt op nostalgische wijze terug naar de oertijd van de black metal toen het zich afzetten tegen alles wat niet ‘black’ was meer gewicht in de schaal legde dan het nastreven van een toegankelijk geluid.


mij=Napalm / Hard Life / Rough Trade

One comment

  1. herske

    Ik ben nu bezig met mijn eerste luister sessie van dit album.
    Als je van de oude stijl black metal houdt is dat absoluut een aanrader!
    Op de een of andere manier heb ik voorgaande albums nooit gehoord (ok, ik was ook een paar jaar de hele metal scene, op een paar bands na, helemaal zat) maar ik ga zeker op zoek naar de voorgaande albums (en zoals het een metalhead beaamd, origineel op cd, liefst eerste uitgave 😉 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top