Loreena McKennitt – A Midwinter Night's Dream

Loreena McKennitt - A Midwinter Night's DreamDe ‘R’ is alweer een tijdje in de maand, en naast verkoudheden en een extra deken betekent dat ook een nieuwe lading kerstmuziek. Nou is het niveau van de gemiddelde kersthit niet echt File Under waardig te noemen, en ook de hoes van A Midwinter Night’s Dream doet sterk vermoeden dat we hier met de zoveelste Kerstfeest met Vader Abraham en de zingende hertjes te maken hebben. Maar schijn bedriegt: hoewel Loreena McKennitt in de new-age hoek wordt geduwd en veelal in één adem wordt genoemd met nep-Kelten als Enya of Clannad, is zij één van de betere vertolkers van oude Engelse en Keltische muziek. Wat haar absoluut uniek maakt, is de keuze voor traditionele volksinstrumenten en de Arabische invloeden in haar muziek. Wat dit op deze cd vooral doet is de muziek weghalen uit het traditionele Kerstsfeertje, waardoor er heel het jaar door van te genieten valt, hoewel het gevoel van koude winternachten en de geborgenheid van een knisperend haardvuurtje niet weg te branden zijn. De cd bevat vijf nummers die McKennitt voor een eerdere cd (A Winter Garden) opnam, aangevuld met acht nieuwe kerstliederen. Stuk voor stuk zijn ze of tekstueel of muzikaal gebaseerd op traditioneel materiaal (teruggaand tot zelfs de 18e eeuw) en worden ze uitgevoerd in een stijl die dichter bij klassieke kamermuziek dan bij popmuziek staat. De instrumentatie, zang en uitvoering is op veel momenten zo betoverend mooi dat ik bij de eerste keren luisteren mezelf herhaaldelijk betrapte op een stamelend ‘wat is dit mooi…’. En dat heeft geen enkele cd dit jaar nog voor elkaar gekregen. Beste cd van 2008 dan maar? Welnee, bij lange na niet. Mooiste cd van 2008? Zeker!


mij=Quinlan Road Music

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top