Snow Patrol – A Hundred Million Suns

Snow Patrol - A Hundred Million SunsIk was niet lief in mijn oordeel over Snow Patrol‘s vorige plaat. Ik vond het een plaat die veel te veel op maat gemaakt leek voor het grote publiek. Daarin kreeg ik gelijk, want het grote publiek slikte Eyes Open nog meer als zoete koek dan voorganger The Final Straw. En, eerlijk is eerlijk, “Chasing Cars” en ook “Set The Fire To The Third Bar“, het duet met Martha Wainwright, zijn nog steeds mooie nummers, maar de rest van Eyes Open kan me nog steeds gestolen worden. Toch ben ik tot mijn eigen verbazing weer gevallen voor A Hundred Million Suns, de nieuwe cd van Snow Patrol. De plaat klinkt opbeurender, alsof Lightbody en consorten aan de hand van producer Jacknife Lee de rug weer durven rechten om zo beter in hun vel te komen zitten. Dat levert met A Hundred Million Suns een cd op die heel gericht nieuwe paden afstruint, maar natuurlijk ook de bekende wegen bewandelt. De single “Take Back The City” en geheide tweede “Please Just Take These Photos From My Hands” zijn van die laatste een perfect voorbeeld, het afsluitende zestien(!) minuten durende “The Lightning Strike” en “The Golden Floor” zijn de meest pregnante voorbeelden van de eerste categorie. “The Golden Floor” is een fascinerende ballade waarin de band over door Lee geprogrammeerde beats speelt. Het is een verrassende wending. Nog verrassender is het lange nummer dat in het eerste van zijn drie delen begint met een monotoon repeterende piano en tot mijn verbazing zijn hele lengte lang blijft boeien. Dat had ik niet verwacht, want dat lukt zelfs maar weinige symfobands. Toch blijf ik erbij dat A Hundred Million Suns niet zo goed is als de eerste twee Snow Patrol-platen, die nota bene niet eens in hun Nederlandse Wiki-entry vermeld staan, maar deze nieuwe plaat komt aardig in de buurt en ik denk niet dat het ze fans gaat kosten.


mij=Universal

2 Comments

  1. Bas

    Eensch! Valt me helemaal niets tegen. Vorig weekend al een aantal keer gedraaid en dat ga ik de komende twee dagen nog wel eens doen. En dat is al een stuk meer dan Eyes Open idd.

  2. Ben

    Heb ze zelf door ‘Eyes Open’ pas echt ontdekt en vond het dan ook geen slecht album. Maar ik geef toe dat het behalve enkele uitschieters over het geheel genomen een matig album is.
    Overigens dacht ik in eerste instantie slechts een stukje van de single te kunnen luisteren op MySpace, echter na wat klikken blijkt het gehele album te beluisteren!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top