The Gaslight Anthem – The '59 Sound

The Gaslight Anthem - The '59 SoundEen van de grootste verrassingen van de afgelopen maanden is The Gaslight Anthem. Ze zijn afkomstig uit de punk- en hardcorescene van New Brunswick (New Jersey), waarbij je dus verwacht dat ze in de buurt zouden zitten van regiogenoten als Lifetime, Thursday en Bouncing Souls, maar niets van dit alles. The Gaslight Anthem kruist op relaxte wijze beschaafde punkrock met het soort bevlogen Heartland Rock zoals Bruce Springsteen ook brengt, met teksten die verwijzen naar vergane tijden waarin leren jackjes, oldtimers en vetkuiven de boventoon voerden. De titel van de plaat zegt in dat opzicht meer dan genoeg. Waar The Gaslight Anthem vooral in uitblinkt is het brengen van ogenschijnlijk eenvoudige songs die rechtstreeks aan het gevoel appelleren. Bovendien heeft de band ook nog eens een zanger met een grandioze stem. Waar een enigszins vergelijkbare bijna-barband als The Hold Steady het moet doen met een matige praatzanger heeft The Gaslight Anthem het type zanger die mij iedere keer weet te raken met zijn prachtige, licht rauwe stemgeluid en persoonlijke teksten. Hoogtepunten te over op deze plaat, met name de A-kant staat stampvol met hits, zoals het geweldige titelnummer, “Old White Lincoln” en “High Lonesome”, maar ook de rest van de plaat staat als een huis. Hier bij File Under zijn er al meerdere scribenten die deze plaat hoog in hun jaarlijst gaan zetten, en ik ben er eentje van. Grandioze plaat, check dit uit.


mij=Side One Dummy / Suburban

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top