VA – Kitsuné Maison 6 / Boys Noize Records Vol. 1

Qua dance is het een raar seizoen. Op vinyl en mp3 is er zoals altijd van alles te doen, maar op cd komt er weinig boeiends uit terwijl het bij de pop/rock juist grote releases regent. Gelukkig zijn er wat hippe verzamel-cd’s die het beste bijeenrapen wat MySpace en de mp3-weblogs voor leuks te bieden hebben.
va_kitsune-maison-6.jpgHet Parijse Kitsuné-label is al sinds zijn start in 2002 toonaangevend. Bands als Hot Chip, Simian Mobile Disco, Klaxons, Hadouken en Digitalism zijn er begonnen, zo ongeveer de halve French Touch-scene bracht er zijn werk uit en eigenlijk is Kitsune’s reeks danceverzamelaars (samen met die van Ed Banger) de enige die ik regelmatig ben blijven beluisteren de afgelopen jaren. Ook Kitsuné Maison 6 (hun negende verzamelaar alweer, met een cd-achtig spiegelende hoes) bevat weer allerlei leuke nummers van veelbelovende nieuwe groepen. Er staat een blij nummer op dat heel erg doet denken aan de 8-bit-punkstijl van Crystal Castles, maar het is van You Love Her Coz She’s Dead (wie? check hun remix van Britney’s “Womanizer”!) Al even geweldig (en fout) is “We Love The Disco Sound” van de Streetlife DJ’s, Lo-Fi-Fnk doet Digitalism na en A-Trak maakt met zijn extreem lage bassen een kleine ode aan LFO‘s doorbraakhit uit 1991. Fischerspooner spreekt ‘Danse en France’ uit als ‘Dans enfants’, vrolijke en droeve pop is er van respectievelijk La Roux en Appaloosa, en een geestverruimend rustnummer is er in de vorm van Ted & Francis‘ “Polar Bear”. De rest blijft me minder bij – zo heeft Autokratz wel leukere dingen gemaakt dan hun saaie bijdrage hier), maar het blijft een bijzonder puike verzamelaar met namen waar ik nog veel van verwacht.
boysnoize_vol1.jpgDe eerste verzamelaar van Boys Noize Records kon ik natuurlijk ook niet laten liggen, ik ben fan. Na beluistering moet ik echter bekennen dat de grootste hoogtepunten eigenlijk ook al op de tracklist van de Bugged Out!-mix-cd van Boys Noize staan. Het verschil: daar duren de tracks allemaal slechts 2:30 minuten en lopen ze in elkaar over, hier heb je alles ongemixt op een dubbel-cd. Waar gaat het dan over? Nou, ten eerste die goddelijke hit van Siriusmo (“Mein neues Fahrrad”), ten tweede het überdikke “Is You” van D.I.M. en “Thomas” van Puzique, ten derde twee nieuwe tracks van Boys Noize himself, en ten vierde enkele bonkers van Strip Steve (“Ready Steady”, “You & I”) en Les Petites Pilous (“Wake Up”, “Jolie Fille”). Verder blijkt deze dubbelaar een uitstekend excuus om ook allerlei los onverkoopbare remixen en B-werk aan de straatstenen te slijten, wat niet altijd even indrukwekkend uitpakt, maar wat in dit MP3-tijdperk wellicht wel eerder aankoop uitlokt.


mij=Kitsuné / Boys Noize

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top